Felújítják a Şaguna iskolát

Felújítják a Şaguna iskolát
Nagyvárad – Európai uniós támogatással a nagyváradi önkormányzat felújítja, korszerűsíti és modern felszerelésekkel látja el az Andrei Şaguna Műszaki Kollégiumot. A munkálatok május 2-án kezdődtek el.

A részletekről Marcel Boloş, a váradi önkormányzat szakigazgatóságának vezetője számolt be hétfőn a sajtó képviselőinek. Kifejtette: a 12 hónapos futamidejű, 2010. november 26. és 2011. november 25. között gyakorlatba ültetett, Az Andrei Şaguna Iskolacsoport felújítása, korszerűsítése és felszerelése elnevezésű európai uniós projekt összköltségvetése csaknem 6 millió lej, melyből az önrész valamivel több mint 262 ezer lejt tesz ki. A beruházás közvetlen kedvezményezettjei a műszaki kollégium 40 osztályában tanuló 1412 diák, illetve a tanárok lesznek, indirekt haszonlélvező pedig a helyi gazdaság lesz, mivel remélhetőleg az eddiginél sokkal képzettebb és felkészültebb munkaerőt fog a piac rendelkezésére bocsátani a tanintézet.

Főbb célkitűzések

A befektetés során többek közt renoválnak a B és B1 épületszárnyakból, illetve a Constantin Brîncoveanu 12. számalatti 5-ös számú csarnokból álló 1.027,29 négyzetméternyi felületet, korszerű berendezésekkel látják el az iskola öt műhelyét és kilenc laboratóriumát, három új labort létesítenek, ahol a helyi piac igényeit kielégítő képzést nyújtanak a fiataloknak, korszerű számítástechnikai eszközöket szereznek be, az egyik mosdót úgy alakítják át, hogy a mozgássérültek is használni tudják, megváltoztják a tanítás órarendjét úgy, hogy csak délelőtt legyen oktatás, és növelik a felújított ingatlanok energiahatékonyságát.

A meghirdetett közbeszerzési pályázatra tizenhárom árajánlat érkezett, a győztes cég végül az Abed Nego Com Kft. lett, mely áfa nélkül 1.099.790 lejért vállalta a kivitelezést. A munkálatok felügyeletére áfa nélkül 35.000 lejt, az audit szolgáltatásokra 8.700 lejt, a reklámra pedig áfa nélkül 22.830 lejt költ az önkormányzat. Az IT-eszközök vásárlására is versenytárgyalást írtak ki, azonban egyetlen jelentkező sem akadt, így várhatóan megismétlik ezt.

 Egyedüli az országban

Biró Rozália alpolgármester arra hívta fel a figyelmet: a nagyváradi önkormányzat az egyedüli az országban, abból a szempontból, hogy jelen pillanatban három tanintézet (az Andrei Şaguna Műszaki Kollégium, a Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnázium és az Avram Iancu Iskola) renoválása és korszerűsítése is zajlik európai uniós támogatással, és újabb két projekt gyakorlatba ültetése előkészületben van.

Ciucur Losonczi Antonius