Felújítanák a Körös áruház előtti kis teret

Felújítanák a Körös áruház előtti kis teret
Nagyvárad- Szerdán a városháza kistermében sajtótájékoztatót tartott Ilie Bolojan nagyváradi polgármester, melynek egyik témája a csütörtök délutáni rendkívüli tanácsülés néhány határozattervezete volt.

Az egyik előterjesztés a városi kórház előtti mélygarázs építésre vonatkozik. Ilie Bolojan arra hívta fel a figyelmet: a befektetés műszaki dokumentációja korábban már el lett fogadva, csütörtökön pedig a pénzügyi és az adminisztratív vetületéről dönt a tanács. A finanszírozást a Közterület-fenntartó Zrt. (ADP) garantálná három éven keresztül. A tervezet elfogadása esetén tenderpályázatot hirdetnek, és a munkálatok valamikor május környékén, az ott levő óriás sátor lebontása után kezdődnének el, és egy évig tartanának. Jövő év tavaszán lenne tehát működőképes a 400 parkolóhelyes létesítmény. A földalatti részen a környéken dolgozók és a piaci elárusítók parkolhatnának, a felszíni részen pedig akiknek valamilyen elintéznivalójuk van. Azok számára, akik a piacon vásárolnak, a Sadoveanu utcában biztosítanának parkolóhelyeket, körülbelül 30-40 percig díjmentesen.
Egy másik határozattervezet arról szól, hogy felújítanák a Körös áruház melletti kis teret, 2068 négyzetméteren. Az áfával 570.257 euró értékű munkálatok idén tavasszal kezdőnének el, és a kivitelezésre egy évet szánnak. Többek közt drapp és barnás drapp porfírt és ezüst fehér színű gránitot raknának le burkolat gyanánt, de lenne zöldövezet és szökőkút is, valamint padokat, virágállványokat és villanyoszlopokat helyeznének ki. Ehhez kapcsolnának ősszel egy másik beruházást is, ami abból állna, hogy a csatornafelújítás után két méterrel kiszélesítenék a Barátok temploma melletti járdát, egészen a lakosság-nyilvántartóig, illetve egy kerékpárutat is létesítenének szintén ott.

Beperli

A napirendi pontok közt szerepel még, hogy a sétálóvá váló Zöldfa utcában csatlakoztassák az ingatlanokat a távhővezetékhez. Megszüntetnének két hőközpontot, és egyéni modulokkal biztosítanák az ellátást. A befektetés 450 ezer euróba kerülne, és úgy valósulna meg, hogy az önkormányzat elvégezné a a sétálóutcává való alakítást és a rácsatlakozást, az ingatlanok tulajdonosai, illetve bérlői pedig vállalják, hogy felújítják a homlokzatokat és a tetőket. Az elöljáró megjegyezte: reméli meg tudnak egyezni az érintettekkel, ha nem, rákényszerítik őket a renoválásra.
Egy korábbi projektből megmaradt 300 ezer euró, így a tervezetek közt az is ott van, hogy ezt az összeget a helyhatóság újabb kerékpárutak kiépítésére (4-5 km) fordítsa a belvárosban.
A sajtótájékoztatón elhangzott még: az országos közvetítő szerv eddig nem hosszabbította meg a Várad-Szőlősi negyed további részében a geotermális energia hasznosítását célzó befektetés finanszírozásának meghosszabbítását, így az önkormányzat abban gondolkodik, hogy kockázatot vállalva aláírja a kivitelezési szerződést, az illetékes hatóságot pedig beperli.

Népességrobbanás

A sajtótájékoztatón Ilie Bolojan reményének adott hangot, hogy május végéig befejezik a sínek cseréjét a központban, így akkortól újra járhatnának ott a villamosok. Az elöljáró ugyanakkor bejelentette: a Központi Statisztikai Hivatal korrigálta korábbi adatközlését, ami azt jelenti, hogy Nagyváradnak nem 185 ezer, hanem 219 ezer lakosa van.

Ciucur Losonczi Antonius