Feltételesen szabadlábra helyezték Codruţ Sereş volt gazdasági minisztert

Codruţ Sereş
Codruţ Sereş
Feltételesen szabadlábra helyezték hétfőn este Codruţ Sereş volt gazdasági minisztert. Sereş az Ilfovi Törvényszék döntése értelmében hagyhatta el a Jilaván lévő börtönt, miután négy évben és nyolc hónapban megszabott büntetéséből három évet letöltött.

Codruţ Sereş ellen egy másik jogerős ítélet is született a Hidroelectrica-ügyben, ebben négy év letöltendő szabadságvesztés volt a büntetése. A jilavai büntetés-végrehajtási intézményt elhagyó Sereş úgy nyilatkozott: azon kollégái iránti tiszteletből, akik még börtönben vannak, nem árul el részleteket, csak annyit mond, hogy ‘az élet nagyon nehéz a börtönben.’

Codruţ Sereş és Nagy Zsolt volt minisztereket 2015-ben 4 év és 8 hónap, illetve 4 év letöltendő szabadságvesztésre ítélték a stratégiai privatizálások perében. Nagy Zsoltot 2017 októberében helyezték feltételesen szabadlábra.

A két volt minisztert nemzetközi bűnszervezethez való csatlakozás és titkos adatok kiadása révén elkövetett hazaárulás vádjával állította bíróság elé a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Igazgatóság (DIICOT). A vádhatóság szerint a dél-munténiai Electrica részvénytársaság, a Petrom, a bukaresti Romaero részvénytársaság, a krajovai repülőgépgyár, valamint a Román Posta magánosítása esetében történtek törvénytelenségek.

www.agerpres.ro