Feltételesen szabadlábra helyezik Dan Voiculescu román politikust és médiamágnást

Feltételesen szabadlábra helyezik Dan Voiculescu román politikust és médiamágnást
Feltételesen szabadlábra helyezik Dan Voiculescu román politikust, üzletembert és médiamágnást, aki az elmúlt mintegy húsz évben a román politikai élet egyik meghatározó szereplője volt.

Voiculescu szabadlábra helyezéséről a bukaresti törvényszék határozott kedden jogerősen. Három évvel ezelőtt ítélték el tíz év szabadságvesztésre egy bukaresti mezőgazdasági kutatóállomás törvénytelen privatizációja miatt.
A bíróság abban találta vétkesnek 2014 augusztusában, hogy a piaci árnál 75-ször alacsonyabb áron, törvénytelenül vásárolta meg a kutatóállomás Bukarest melletti, 3,5 hektárnyi telkét, és ezzel 60 millió euróval károsította meg az államot. Később Voiculescu ezen a telken építtette meg több cége székhelyét.
A bukaresti illetékes bíróság június elején első fokon is jóváhagyta a politikus szabadlábra helyezését. Akkor a bíróság a politikusnak a börtönben tanúsított példás magaviseletével indokolta a döntést.
A 70 éves Voiculescu egészségügyi problémákkal is küszködik, pénteken bélcsavarodás miatt kórházba szállították, de a román média szerint orvosi beavatkozásra nem lesz szükség, így már kedden kiengedhetik a kórházból.
A politikus a jelenleg kormányon levő kisebbik koalíciós pártba, az ALDE-ba beolvadt Konzervatív Párt (PC) alapítója volt. Korábban a szenátus elnöki tisztségét is betöltötte, kulcsszerepet játszott Traian Basescu volt elnöknek tisztségéből való kétszeri felfüggesztésében. Politikai befolyását főleg a családja tulajdonában levő kiterjedt médiabirodalmának köszönhette.
Voiculescuról azt gyanították, tekintélyes vagyonát közvetlenül a rendszerváltozás után úgy alapozta meg, hogy átjátszotta magának a román kommunista titkosszolgálat, a Securitate egyik külkereskedelmi vállalatának vagyonát. Ezt a vádat senki nem tudta bizonyítani, végül azt állapította meg róla a bíróság, hogy 1989 előtt együttműködött a volt kommunista titkosrendőrséggel.
A román média az ő elítélését tekinti jelképesen a román korrupcióellenes harc egyik fő sikerének.

(MTI)