Feltételesen szabadlábra helyezhetik a megvesztegetett orvost

Feltételesen szabadlábra helyezhetik Ovidiu Pleşát
Feltételesen szabadlábra helyezhetik Ovidiu Pleşát
A Nagyváradi Bíróság a 235 rendbeli megvesztegetés miatt 3 éves szabadságvesztésre ítélt Ovidiu Pleşa doktor feltételes szabadlábra helyezésének lehetősége mellett döntött kedden.

Az erre vonatkozó javaslatot a nagyváradi börtön feltételes szabadlábra helyezési javaslatokkal foglalkozó bizottsága fogalmazta meg még két héttel ezelőtt, azzal indokolva a felvetést, hogy az orvosnak jó magaviselete volt fogva tartásának egész ideje alatt, dolgozott is közben, és a ledolgozott napjaival együtt már letöltötte büntetése egyharmadát, amennyi szükséges a szabadlábra helyezéshez.

Fellebbeztek

A bíróság döntése azonban nem jogerős, a korrupcióellenes ügyészség (DNA) pedig bejelentette, hogy már be is nyújtotta fellebbezését a döntés ellen. Felicia Popovici, a Nagyváradi Korrupcióellenes Ügyészség főügyésze szerint a Pleşa által elkövetett bűncselekmények nagyon súlyosak, a börtönben eddig eltöltött idő pedig nem elég ahhoz, hogy ezzel átnevelési célját elérje. Végleges döntést az ügyben a Bihar Megyei Törvényszék hoz majd.

Ovidiu Pleşa doktort, a Bihar Megyei Nyugdíjhivatal Orvosi Szakvéleményezési bizottságának tagját, tavaly június 28-án ítélték 3 éves szabadságvesztésre, miután a Nagyváradi Korrupcióellenes Ügyészség azzal vádolta meg, hogy 2015. május 11. és június 25. között, 235 esetben fogadott el kenőpénzt, összesen 55.975 lej értékben, betegnyugdíjazási jóváhagyások, illetve meghosszabbítások fejében.