Feltételes szabadlábon Cristian Cioaca

Feltételes szabadlábon Cristian Cioaca
Brassó – A Brassói Ítélőtábla jogi felügyelet mellett feltételes szabadlábra helyezte kedden az augusztusban eltűnt ügyvédnő, Elodia Ghinescu férjét, Cristian Cioacat.

Mint ismeretes, az állásából január 24-i letartóztatásakor felfüggesztett brassói rendőrnyomozót a felesége ellen elkövetett levéltitok megsértésével vádolják, amiben ő magát nem tartja vétkesnek. A bírák döntése értelmében Cioaca a feltételes szabadlábon töltött időszakban nem hagyhatja el az országot, nem veheti fel a kapcsolatot az ügyben érintett másik két vádlottal, a hatóság rendelkezésére kell állnia, annyiszor kell megjelennie kihallgatáson, ahányszor beidézik, s végig megfigyelés alatt lesz.

Florin Sorescu, Cristian Cioaca ügyvédje a nyílt tárgyalást követően tudatta: az európai fórumokhoz fordul, ugyanis szerinte a védencét koholt vádak alapján teszik ki a torturának, s tartóztatták le. A rendőr a szabadlábra helyezési ítélet kihírdetését követő 24 órában a zárkában marad, ugyanis a vádnak ennyi ideje van fellebbezni a Legfelsőbb Bíróságon. Az ügyvéd biztos benne, hogy az utolsó percekben ezt meg is teszi majd az ügyészség, s azért akkor, hogy Cioacat minél tovább fogságban tudja.

A vádlott érvei

A majd egy órás nyílt tárgyaláson a 2007 augusztus 30-án nyomtalanul eltűnt, a hatóság szerint  a legvalószínűbben férje által meggyilkolt 38 éves Elodia Ghinescu hitvese azzal érvelt a 29 napos előzetes letartóztatás ellen, hogy rendőrtiszt lévén nem szegné meg a törvényt, nem vonná ki magát az eljárás alól. „Eddig sem tettem ezt, ezután sem fogom. Van egy három éves gyermekem, akit legalább a hétvégeken szeretnék látni, ha már hétközben a munkahelyemen töltöm az időm”, fogalmazott Cristian Cioaca. Tudatta: abba is beleegyezne, hogy nyomkövetővel tartsák megfigyelés alatt.

A váddal kapcsolatban elmondta: senkit nem bújtott fel a felesége internetes levelezésének megsértésével, s ő maga sem tett ilyet, a laptopon, amit mindketten használtak, automatikusan töltődött be a felesége postaládája a mesengerrel. Ő csak meg akarta találni az asszonyt, ezért nézte meg a levelezését, miután vádlottársa az említett lehetőségre felhívta a figyelmét, ugyanis ő maga nem is tudta, hogy ez így működik.