Felszólalás az újabb magyarverések tárgyában

Felszólalás az újabb magyarverések tárgyában
Az Európai Parlament strasbourgi ülésszakának kezdőnapján Tőkés László képviselő a környezetvédelem kelet-közép-európai problémáiról készült felszólalni a plénum előtt.

Ezen szándékát azonban felülírták azok az aggasztó, újkeletű hírek, melyek a határon túl élő magyarok ellenében elkövetett újabb erőszakos cselekményekről szólnak.

Egyre nyilvánvalóbbnak tűnik, hogy a legújabb kolozsvári és szabadkai magyarverések nem egyedi és véletlenszerű esetek, hanem részét képezik annak az évek óta tartó, mesterségesen szított magyarellenes provokáció-sorozatnak, mely a Kárpát-medencében élő kisebbségi magyar közösségeket veszi célba.

Felszólalás 

az újabb Kárpát-medencei

 magyarellenes agresszió kapcsán

 

Erdélyben és a Kárpát-medencében folytatódnak a magyarellenes támadások.

Szlovákiában, Szerbiában és Romániában az utóbbi években gyakran vernek meg magyarokat az utcán csupán azért, mert anyanyelvükön beszélnek.

A hét végén Kolozsváron, Erdélyben újabb véres agresszióra került sor: Záty Tibor, Ambrus István és Fancsali János újságírókat az utcán szombat éjjel hátulról megtámadta három román fiatal, akik brutálisan ütlegelték őket, „hazátlanoknak” (bozgori) csúfolva áldozataikat, és azt kiabálva, hogy: „Kifelé az országból a magyarokkal”. (Afară, afară cu ungurii din ţară).

Ezzel szinte egyidőben, szombaton K. Attilát a szerbiai – vajdasági – Szabadka főterén késelték meg. Állapota életveszélyes.

Ezen a helyen is emlékeztetek arra a 2008. március 15-i magyarellenes tüntetésre, melyet az Új Jobboldal (Noua Dreaptă) elnevezésű fasisztoid román szervezet rendezett Kolozsváron, ahol aznap szintén egy magyar fiatalt vertek véresre. Ezen esetekben nem egyszerű huliganizmusról van szó.

Sürgős feladatunk, hogy román Testvéreinkkel összefogjunk az erőszakos nacionalizmus visszaszorítása érdekében. Ugyanakkor a román hatóságoktól joggal várjuk el, hogy azonosítsák és példásan megbüntessék a tetteseket.

Együttérzésemet fejezem ki az áldozatok iránt. Kérem Önöket, hogy figyeljenek oda a kisebbségben élő Kárpát-medencei magyarok helyzetére.

 

Tőkés László

EP-képviselő

sajtóirodája

 

 

Kapcsolódó cikkek:

  • Ismét megvertek magyarul beszélgető fiatalokat Kolozsváron
  • Véresre vertek egy magyar fiatalt
  • Feljelentést tettek a megvert kolozsvári magyar fiatalok
  •