Félszáz éves fiatalok hobbizenéje

Akt.:
Félszáz éves fiatalok hobbizenéje
A Globus zenekar ismét összeállt. Nemcsak koncertet adtak az Ady dísztermében, hanem utána retróbál is volt. Meg rengeteg érdeklődő.

Időnként összeáll újra, és zenéjével kellemes estéket szerez azoknak, akik nosztalgiaként élik meg, de azoknak is, akiknek most új: a váradi Globus zenekarról van szó. Amely ismét feltűnt a színpadon. Mégpedig abból az alkalomból, hogy ötven éves lett. Ezen apropóból aztán nemcsak koncertet adtak az Ady dísztermében, hanem utána retróbál is volt, úgymond pionírbál, ahol úttörő-nyakkendő viselete kötelező volt. Az együttes 1965-ben alakult és 1971-ig, vagyis hat éven át szórakoztatta a táncolni vágyó diákokat az úgynevezett teadélutánokon, hiszen abban az időben a fiatalok számára más nyilvános szórakozási lehetőség nem létezett.

Újra

Az alapító tagok Orbán János, Orbán András és Szabó Géza adys diákok, a legállandóbb felállás pedig: Orbán András- szólógitár, Szabó Géza- ritmusgitár, Hájek Ferenc- basszusgitár, ének és Propp Ferenc- dobok, akik a mostani Ady líceumban, az egyetemi klubban, iskolák közötti kultúrversenyeken és az akkoriban divatos ifjúsági táborokban léptek fel. A repertoárjukban a hatvanas években alakult beategyüttesek – Beatles, Rolling Stones, Creedance Cleater Revival, Illés, Omega, Hungária – slágerei szerepeltek. Érdekesség, hogy akkoriban a felszerelésük az iskola szertárjából került ki, illetve a mozivetítő készülék hangosító berendezését, valamint saját maguk által készített erősítő berendezéseket, magnetofon mikrofonokat használtak. A líceum elvégzése után, 1971-ben a zenekar felbomlott, tagjai jelenleg Bécsben, Budapesten és Nagyváradon élnek. Azért a felbomlás után néha még újra láthatta az együttest zenélni a publikum. Például 2012-ben is, amikor szintén az Ady Endre középiskolában léptek fel, akkor a tanintézet 240. évfordulója alkalmából szervezett ünnepség keretében. Most viszont ugyanott nekik volt évfordulójuk. És a szombati koncerttel, majd a bulival más és más okok miatt, de különleges hangulatot teremtettek a saját kortársaiknak is, és a fiatalabbaknak is. Nagyon sokan voltak kíváncsiak a produkcióra, megtelt a díszterem érdeklődőkkel. Ezúttal felléptek az alapító tagok, Orbán András szólógitáros, Szabó Géza ritmusgitáros, Hájek Ferenc basszusgitáros és Propp Ferenc dobos, illetve egy új tag is, Szabó Simon basszusgitáros. Vendégfellépőként régi adys diákzenészek csatlakoztak hozzájuk: Virányi Attila, Rappaport László, Jámbor János, Sarkady Pál és Bozsódi-Nagy Orsolya

Szeghalmi Örs