Félsikert hoztak: végük van a sztrájkoknak

Véget ért a postai alkalmazottak sztrájkja: kinyitottak a postahivatalok, és elindultak a kézbesítők. Fotó: Alexandru Niţescu
Véget ért a postai alkalmazottak sztrájkja: kinyitottak a postahivatalok, és elindultak a kézbesítők. Fotó: Alexandru Niţescu
Nem pont azt kapták, amit követeltek a postások. Ennek ellenére kedden reggel felvették a munkát, vége a sztrájkjuknak. Közben „ideiglenesen felfüggesztette tiltakozó akcióit” az egészségügybeli Sanitas is. Igaz, rájuk a szokásostól eltérő módokon is nyomást gyakoroltak közben.

Véget ért a postai alkalmazottak sztrájkja. Így országszerte, tehát Bihar megyében is kinyitottak a postahivatalok, és elindultak a kézbesítők. Angela Fejer, a szakszervezet Bihar megyei képviselője elmondta: nem épp azt kapták, amit követeltek, de kiegyeztek a posta vezetőségével. Összesen 125 lejnyi járandóság-emelést kapnak, ennek egy része pénzben érkezik, más része pedig étkezési utalványokban. Mint már jeleztük, az alkalmazottak még tavasszal kértek 200 lejes béremelést, de azóta sem volt megállapodás. Egy postás bruttó 1400–1600 lejt keres, amit kevésnek tartanak. Fejer szerint kedden reggel már a szokott nyitva tartási rend szerint vették fel a munkát a hivatalokban, és elindultak terepre a kézbesítők is, „akik nagyjából összesen két napot nem dolgoztak”.

A másik

Leállt a másik munkabeszüntetés is: mint ismert, az egészségügyben is sztrájk volt. Előzőleg keresetet nyújtott be a bíróságra az egészségügyi minisztérium, amelyben kérte, állapítsák meg, hogy a Sanitas szakszervezeti szövetség által kezdeményezett sztrájk „nem teljesíti a törvényes feltételeket”. A minisztérium közleménye szerint a Sanitas követelései, amelyek bizonyos alkalmazotti kategóriák béremelésére vonatkoznak megszegik a pénzügyi felelősségre vonatkozó 2010/69-es törvény előírásait – jelentette az Agerpres. A minisztérium szerint a sztrájkot a társadalmi párbeszédre vonatkozó 2011/62-es törvény előírásainak áthágásával robbantották ki. „Fontosnak tartjuk megjegyezni, hogy a törvényes előírások szerint kollektív munkakonfliktust három jól meghatározott esetben lehet kezdeményezni: ha a munkáltató elutasítja a tárgyalásokat a kollektív munkaszerződés megkötéséről, ha nincs kollektív munkaszerződés, vagy a korábban megkötött szerződés érvényessége lejárt, vagy ha a munkáltató (a kollektív munkaszerződés tárgyalási folyamatában) elutasítja az alkalmazottak bérköveteléseit, illetve a feleknek nem sikerül megegyezni a kollektív munkaszerződés feltételeiről az előzőleg közösen megszabott határidőig. Jelen esetben egyik helyzet sem áll fenn” – mutat rá a közlemény. A minisztérium illetékesei szerint a Sanitas szakszervezetnek a 2016/20-as, illetve a 2016/43-as kormányrendeletek módosítására vonatkozó egyetlen követelése sem képezheti általános sztrájk kezdeményezésének alapját.

Ugyancsak az Agerpres tudatta, hogy végül közölték: „ideiglenesen felfüggeszti tiltakozó akcióit a Sanitas Szakszervezeti Szövetség”. Ezt Marius Sepi, a szövetség elnökhelyettese jelentette be a parlamentben. Szerinte azonban az intézkedést elsősorban a páciensekkel való szolidaritásból hozták, de szerepe van a döntésben a kedd reggeli földrengés-szimuláció miatt érvénybe léptetett piros riasztásnak is. „A képviselőház két szakbizottsága megszavazta a Sanitas szakszervezet minden módosító indítványát, amelyek megoldják az általunk kifogásolt problémákat. Figyelembe véve, hogy – véletlenül vagy nem – kedden földrengés-szimulációra vonatkozó piros riasztást adtak ki, és az akcióban részt kell vállalniuk a kórházaknak is, továbbá mivel szolidárisak vagyunk a páciensekkel, akiknek sajnos nehézségeket okozott a kétnapos általános sztrájk, illetve mivel minden parlamenti képviselő ígéretet tett arra, hogy a jövő hétfői plenáris ülésen megszavazzák a szakszervezetek által benyújtott módosító javaslatokat, a sztrájkbizottsággal folytatott megbeszélések után bejelenthetem, hogy a parlament döntéséig felfüggesztjük az általános sztrájkot” – nyilatkozta Sepi. A Sanitas elnökhelyettese hozzátette: ha a parlament mégsem szavazza meg jövő héten a módosításokat, újrakezdik a sztrájkot. A képviselőház állandó bizottságának döntése értelmében a plénum jövő hétfőn 16 órakor kezdődő ülésén tárgyalja a 20-as kormányrendeletet jóváhagyó törvénytervezetet, és ugyanaznap szavaz is róla – közölte Marcel Ciolacu alsóházi titkár.

El sem indult

Egy további sztrájk viszont el sem kezdődött végül. A Romániai Engedélyezett Fuvarozók és Szállítók Szövetsége (COTAR) a kormány képviselőivel folytatott tárgyalásai után bejelentette, hogy elhalasztja a 2016. november 2-ára bejelentett tiltakozó akcióját. A COTAR arra számít, hogy a kormány szerdai ülésén döntés születik az általuk országúti kalóztevékenységnek minősített törvénytelen fuvarozások visszaszorítása érdekében. A COTAR szerint a személyszállításban működő kalóztevékenység a hatóságok által megtűrt és büntetetlen aktivitássá vált. A fuvarozók szövetsége szerint a törvénytelenül és engedély nélkül működő személyszállítással foglalkozó cégek oda jutottak, hogy reklámklipekben hirdetik tevékenységüket. A COTAR tagjai kérik többek között a taxistörvény módosítását, a törvénytelenségekre és adócsalásra használt kiskapuk megszüntetését, az engedély nélküli taxizás szigorúbb büntetését. A COTAR október 24-én jelentette be, hogy november 2-án hatezer járművel vonul a kormány székháza elé.

Szeghalmi Örs