„Félretájékoztatni a csíki embereket nem magyar emberhez méltó cselekedet”

Hargita megye – „Félretájékoztatni a csíki embereket nem magyar emberhez méltó cselekedet”, mondta Borboly Csaba, az RMDSZ Csíki Területi Szervezetének az elnöke, a Magyar Polgári Párt csíkszeredai szervezete képviselőinek mai sajtótájékoztatója kapcsán.

Ugyanakkor azt elmondta az elnök, hogy azok az MPP tagok állítják, hogy a lakosság általi rangsorolás „komédia” akik korábban így szereztek meg az RMDSZ-en belül jelentős önkormányzati tisztségeket, majd később mikor erre már nem éreztek esélyt és támogatottságot a lakosság részéről, másféle, talán egyszerűbb úton igyekszenek listára kerülni. A csíki térségben bárki jelentkezhetett RMDSZ-es polgármesternek, ehhez egy szakmai önéletrajzra, egy nyilatkozatra, hogy az illető személy nem volt besugó és még egy pár írat kitöltésére volt és van szükség, nem pedig egyetlen személy, egy párt elnökének a jóindultára, támogatására, netalán kegyére.

A csíki lakósok közül bárki jelenktezhetett a saját településén polgármester jelöltnek, vagy a térség szintjén megyei tanács elnök vagy alelnök jelöltnek, hisz nyilvánosan meghírdetett felhívást tett közé a területi RMDSZ. A 26 csíki térséghez tartozó település többségében polgámresteri tisztségre többes jelölés lett letéve, amelyekről most vasárnap dönt a lakosság. A megyei tanács csíki elnöke vagy alelnökének pedig ugyancsak lehetett jelentkezni,  a községekben és a városokon tartott szeptemberi közvetlen belső választásokon megválasztott vezető testületek (HKT/VKT) többségének jelölése alapján.

A csíki térségben az előválasztások költségeit teljes mértékben az induló jelöltek fedezik, úgy ahogy történt azokban az esetekben is, amikor a mai csíki MPP-sek indultak (vagy szervezték!) az RMDSZ helyi és területi előválasztásokat, a korábbi években.

 

RMDSZ Csíki Területi Szervezete sajtószolgálata