Feloldották a létszámstopot a román egészségügyben

Feloldották a létszámstopot a román egészségügyben
Romániában a kormány feloldotta a létszámstopot az egészségügyben, így mintegy 3800 állást hirdetnek meg, többségüket a kórházakban.

 

Raed Arafat egészségügyi államtitkár csütörtökön jelentette be egy bukaresti konferencián, hogy 3800 állást hirdetnek meg. Elmondta, ezek többsége az önkormányzati tulajdonban lévő kórházakban található, amelyekre hamarosan versenyvizsgát írnak ki.

Az államtitkár kifejtette: a feloldással megszűnik az a korábbi korlátozás, hogy csak akkor lehet új munkaerőt alkalmazni, ha hét állás megürül. A román kormány 2010-ben vezette be ezt a korlátozó elvet a közszférában az akkori megszorító intézkedéscsomag keretében. Ez sok helyen a gyakorlatban létszámstopot eredményezett.

A román egészségügyben jelentős munkaerőhiány van, hiszen ezrével telepedtek külföldre az elmúlt években a román orvosok a jobb megélhetés reményében. Az elvándorlás részben a létszámstopnak tulajdonítható, de elsősorban az alacsony bérekkel magyarázzák a szakemberek.

Az államtitkár szerint az orvoshiány egész Európát sújtja, ahol 2020-ra várhatóan egymillió dolgozó fog hiányozni az egészségügyből.