Felmérést készít a VIDIFISZ

Felmérést készít a VIDIFISZ, a részletekről Boda Gergely-Zoltán, a szervezet elnöke nyilatkozott
Felmérést készít a VIDIFISZ, a részletekről Boda Gergely-Zoltán, a szervezet elnöke nyilatkozott
2017. július 31. és augusztus 14. közt a Vidéki Ifjúsági Szövetség felmérést készít a fiatalok továbbtanulási hajlandóságáról. A szervezet elnökét, Boda Gergely-Zoltánt kérdeztük erről.

– Honnan jött az ötlet, hogy a VIDIFISZ felmérést készítsen ilyen témában?
– Már egy éve tervezzük, hogy végezzünk egy mélyreható felmérést ebben a témában, mert szeretnénk pontosan látni, milyen terveik vannak azoknak a fiataloknak, akik elvégzik az általános vagy a középiskolát.

– Milyen kérdéseket tesznek fel a felmérés keretében?
– Többek között arra vagyunk kiváncsiak, hogy ha van a családban és ismerettségi körben végzős, akkor milyen szakon kívánja folytatni tanulmányait, milyen nyelven és milyen országban.

– Mit vár ettől a felméréstől?
– Fontos megtudnunk azt is, hogy ez a réteg milyen nyelven szeretne továbbtanulni, illetve mekkora százalék az, aki külföldön szeretne boldogulni. Tény az, hogy aki külföldön megy tovább egyetemre, az nagy eséllyel vállal idegen országban munkát a későbbiekben, és ez demográfiailag nem kedvező az erdélyi magyarság számára.

– Ha tippelhetne a felmérés végeredményre, Ön mire tenne nagyobb tétet?
– Amiben biztos vagyok, hogy megnövekedett azon emberek aránya, akik külföldön szeretnének továbbtanulni, de várhatóan azok is egyre többen vannak, akik román nyelven tanulnak tovább egyetemen, mert sokan úgy érzik, hogy a reál szakok esetében jobb elsajátítani a szakszavakat román nyelven, ugyanis nem garantált az, hogy majdan dolgozóként magyar környezetbe kerül.

Ciucur Losonczi Antonius