Felmérés a nyugdíjasok helyzetéről, pályázat diákoknak

Felmérés a nyugdíjasok helyzetéről, pályázat diákoknak
Nagyvárad – Csütörtökön sajtótájékoztatót tartottak az RMDSZ székhelyén. Biró Rozália alpolgármester egy felmérés eredményeit ismertette és pályázatot hirdetett, Pete István szenátor parlamenti tevékenységéről számolt be.

Biró Rozália alpolgármester elsőként annak a felmérésnek az eredményeit ismertette, melyet kezdeményezésére a Partiumi Magyar Nyugdíjasok Egyesülete készített. A 2008. március 10. és április 4. közötti időszakban, Nagyváradon és Bihar megyében elvégzett közvéleménykutatás során több mint háromszáz, 60 év feletti személyt faggadtak egyebek közt arról, hogy milyen az egészségi állapotuk, mit csinálnak a szabadidejükben, milyen szerepet töltenek be a munkaerőpiacon, és részt vesznek-e a közösségi életben. A tanulmány eredményeiből az derül ki, hogy ezen korosztály legfőbb problémái az egészségi állapothoz, a társadalmi kapcsolatok és a szociális szolgáltatások hiányához, a csökkent munkaképességhez, valamint az anyagi nehézségekhez köthetőek. Az elöljáró ezután bejelentette: Szatmári Dorina tanárnő kezdeményezésére pályázatot hirdet nagyváradi középiskolások számára, Az én városom tíz év múlva címmel. Jelentkezni két kategóriában (V-VIII. és IX-XII. osztály) lehet, egy olyan esszének a megírásával, amelyben a diákok az általuk elképzelt, tíz év múlva létező Nagyváradot mutatják be. A pályázatok benyújtási határideje: 2008. május 13., a dolgozatokat írásban kell letenni az iskolák titkárságán vagy a városházán, az alpolgármester irodájánál, hétköznaponként 8-16 óra között. A benyújtott pályamunkák elbírálása szakavatott zsűri által, korcsoportokként történik, a nyertesek pedig értékes díjakban részesülnek. Bővebb információkat ezzel kapcsolatban Petri Csilla programfelelőstől lehet kapni, a 0745/491.401-es telefonszámon.
Parlamenti tevékenység
Pete István szenátor aktuális parlamenti tevékenységéről számolt be. A kormány a közelmúltban kibocsátott egy sürgösségi kormányrendelet, melyben azoknak a bérlőknek nyújt segítséget (lakást biztosítva a számukra), akik olyan ingatlanokban laktak, amelyeket visszakaptak egykori tulajdonosaik. A határozatban azonban nincs szó azokról a bérlőkről, akik egykoron megvásárolták a lakást, viszont törvényszéki döntéssel kilakoltatták őket, így hivatalosan egyik kategóriába (tulajdonos, illetve bérlők) sem sorolhatóak. A honatya azt javasolta, hogy ezeket a személyeket is érintse a rendelet. Pete István ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy a kampányidőszakban populista és ireális törvényjavaslatok sora kerül a plénum elé, példaként azt a projektet említve, mely arról szól, hogy az iskola előtti állami oktatás csak román nyelven folyhasson. A politikus arról is beszámolt, hogy az RMDSZ, a PNL és a PD-L megszavazta, hogy felemeljék az Állami Protokoll Alaphoz tartozó ingatlanok bérleti díját. Végezetül közölte: azt kezdeményezte, hogy törvényileg szabályozzák a közbirtokosságok jogi státusát és működési formáját.

Ciucur L. Antonius