Felmérés: a nők jobban vezetnek, mint a férfiak?

Felmérés: a nők jobban vezetnek, mint a férfiak?
A közhelytől eltérően a nők jobban vezetnek, mint a férfiak – állapította meg egy német egyetemi kutatócsoport, amely az északkelet-németországi Mecklenburg-Pomerániában tanulmányozta ezt a kérdést.

A greifswaldi egyetem kutatói által közzétett tanulmány szerint a férfiak három és félszer annyi balesetet okoznak, mint a nők, leszámítva a 18 és 25 év közötti korosztályt, amelyben a fiatal nők a felelősek a több balesetért. A tanulmány többek között rámutat arra, hogy a nők sokkal kevésbé súlyosabban sérülnek meg, ha balesetet szenvednek. A férfiak országúton és hosszú utazáskor, a nők pedig lakott területen szenvednek el több balesetet. Az autóval való „fára mászás” férfi specialitás, ilyenkor rendszerint súlyosabb, gyakran halálos kimenetelű a baleset. A tanulmány szerint az ilyen típusú balesetek közül csak minden huszadik esetben ül nő a volánnál. A férfi vezetési stílus további sajátosságai: az elsőbbségadás elmulasztása és a gyorshajtás – fejtik ki a kutatók, akik megkülönböztetnek offenzív és defenzív vezetési stílust. A nők ezzel szemben előzéskor a távolság hibás felmérésében „jeleskednek” a tanulmány szerint. A kutatás azt is kimutatta, hogy tesztoszteronszint növekedése a két nem esetében különbözőképpen befolyásolja a vezetést: a nőknek havi vérzésükkor erősebb a veszélyérzete, míg a férfiaknál minél magasabb a hormonszint, annál jobban nő a balesetveszély.

 

„Nemekhez szabottan”

A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a baleset-megelőzési intézkedéseket „nemekhez szabottan” kellene kidolgozni. A greifswaldi egyetem internetes honlapja szerint Mecklenburg-Pomeránia szövetségi állam, ahol a kutatást végezték, tíz éve „előkelő helyen” áll a németországi baleseti statisztikákban.