Felmentették a vádak alól Vasile Blagát

Vasile Blaga
Vasile Blaga
Első fokon felmentette a vádak alól a bukaresti törvényszék Vasile Blaga volt belügyminisztert és szenátusi elnököt, aki ellen befolyással való üzérkedés miatt emeltek vádat egy korrupciós ügyben.

A törvényszék ugyanakkor feloldotta a Blaga vagyonára elrendelt zárlatot. Az ítélet nem jogerős, megfellebbezheti azt az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA).
A per utolsó, október 20-án tartott tárgyalásán Vasile Blaga ártatlannak vallotta magát, és kérte, hogy mentsék fel a vádak alól. A DNA ügyésze ezzel szemben börtönbüntetést kért, valamint 700.000 euró elkobzását. Vasile Blaga ellen 2016. november 29-én emelt vádat a DNA, befolyással való üzérkedés miatt.
A vádirat szerint Blaga 2011-ben és 2012-ben 700.000 eurót kapott egy cég képviselőjétől azért, hogy az akkor kormányon lévő Demokrata Liberális Párt (PDL) főtitkáraként közbenjárjon annak érdekében, hogy a szóban forgó cég megrendeléseket kapjon két állami vállalattól.
Az ügyészek szerint Blaga 500.000 eurót vett át Gheorghe Ştefan, Piatra Neamţ volt polgármestere és 200.000 eurót egy másik közvetítő révén. A pénzt pártcélokra fordították – áll még a vádiratban.

www.agerpres.ro