Fellőtték a Dawn űrszondát

Fellőtték a Dawn űrszondát
Az Amerikai Űrkutatási Hivatal (NASA) elindította Dawn nevű űrszondáját, amely 8 éves útján a naprendszer keletkezésének titkait fogja kutatni.

A szondát a floridai Cape Canaveral amerikai légibázisról lőtték fel, helyi idő szerint csütörtök reggel 7 óra 34 perckor.
A Dawn szonda a Nap körül keringő két legnagyobb aszteroidát, a Ceres-t és a Vesta-t vizsgálja majd. Az összegyűjtött adatok alapján az űrkutatók megpróbálják modellezni a naprendszer 4,6 milliárd évvel ezelőtti keletkezésének első pillanatait. Meg akarják tudni azt is, pontosan milyen anyagok építik fel az olyan bolygókat, mint a Föld, a Mars és a Merkúr.

A tudósokat különösen érdekli a Vesta déli sarkán lévő óriási kráter. Úgy gondolják ugyanis, hogy a 460 km széles és 13 km mély kráter valamilyen ütközés után keletkezett.

A tervek szerint a Dawn 2011 októberében áll pályára a Vesta körül, majd 2015 februárjában kezd keringeni a Ceres körül. A NASA 2006-ban egy 449 millió dolláros befektetés után indította el a korábban elhalasztott Dawn-programot.