Fellobbant az első gyertyaláng

Fellobbant az első gyertyaláng
Szombat este a székesegyház előtti téren, a Szent László-szobor mellett felállított óriási adventi koszorún fellobbant az első gyertyaláng a püspökség szervezésében.

“Készítsétek az Úr útját, tegyétek egyenessé ösvényeit” (Máté 1,3) – ezzel a mottóval a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség advent szombat estéin az idén is ünnepélyes gyertyagyújtásokat szervez a székesegyház előtti téren, a Szent László-szobor mellett kihelyezett adventi koszorúnál, melyet katolikus fiatalok készítettek, illetve a gyertyák öntése a Háló Egyesületnek köszönhető.

Simogatás

A november 26-i első alkalmon- melyet aktív jelenlétével természetesen Exc. Böcskei László is megtisztelt- Szent Máté könyvéből szólt az evangéliumi részlet.
Elmélkedésében Mons. Fodor József általános helynök arra hívta fel a figyelmet: az adventi szent idő olyan mint egy simogatás. A földi történés a kezdetektől fogva üdvtörténet volt, és Isten a bűn után se vonta vissza elhatározását. Az egyház tehát mindig vallotta és hitte az évszázadok folyamán, hogy a megváltás ígérete már az ősevangéliumban kifejezôdött. Isten akkor, amikor meg is bünteti az ősszülőket, mégsem hagyja el véglegesen az embert, akit a saját képére és hasonlatosságára alkotott. “Mi más ez, mint Isten csodálatos, boldogító, négyezer éven át tartó simogatása?” – fogalmazott a vikárius. Hangsúlyozta: erre a négyezer évi várakozásra emlékezünk a karácsony előtti négy vasárnapon, amit adventnek nevezünk, vagy magyarul Úrjövetnek. Ez az idő alatt azonban nem csak adventi koszorút kell készíteni, és meggyújtani rajta a négy gyertyát, amely a négyezer évet jelképezi, hanem megfontolva Izajás proféta szavait, el kell kezdenünk meglengetni egymás előtt a megbocsátás és a szeretet ünnepi, illatos fenyőágát, hogy lelkiekben is gazdagon felkészülve várakozzunk az Úr érkezésére.
A szertartás után a Caritas Catolica munkatársai meleg teát és egy kis harapnivalót kínáltak az ünneplőknek.

Ciucur Losonczi Antonius