Fellobbant a negyedik láng is

Fellobbant a negyedik láng is
Szombat este a Székesegyház előtti koszorún a 94. számú I. Rákóczi György csapat cserkészei a betlehemi lánggal meggyújtották a 4. gyertyát.

Szabó Ervin nagyvárad-olaszi plébános arra hívta fel a figyelmet: a felolvasott evangéliumi rész egy találkozásról szól, két áldott állapotban nevő személynek, Máriának és Erzsébetnek a találkozásáról, akik nagyon örültek egymásnak. Mi is találkozásra készülünk, a Megváltóval. Ebből az alkalomból Ferenc pápát idézve a tisztelendő három tanácsot adott, hogy a karácsony ünnepe, ez a szent találkozás boldogabb és örömtelibb legyen. A szentatya 2016. november 28-án ugyanis a következőt mondta: aki találkozni akar Jézussal, az legyen éber az imában, szorgos a szeretszolgálatban, örvendező a dicséretben és akkor egy boldog találkozás fog megtörténni.

Ne magunkat

Böcskei László megyés püspök mindenekelőtt megköszönte mindenkinek, hogy advent negyedik vasárnapjának előestéjén is együtt tudtak ünnepelni, meggyújtani a negyedik gyertyát. Úgy fogalmazott: talán van, aki azt gondolja, hogy most már mind a négy gyertya ég, tehát bezárult a kör, de mi tudjuk, hogy ez nem bezárodást, hanem egy új időt hirdet meg a számunkra. Ez pedig nem más, mint karácsony öröme, erre kaptunk meghívást, és erre készültünk az előző hetekben, az elmúlt napokban. Mint egy zarándokutat végijártuk a mögöttünk levő négy hetet azért, hogy karácsony ünnepe ne érjen bennünket készületlenül. Próbáltunk belsőleg, lelkileg is tisztogatni magunkat, és ott, ahol szükséges, kihívásként kezelni a mindennapi életünkben, hogy ahol kialszik a fény, ott ne adjuk fel, ne mondjunk le, hanem újból gyújtogassuk a fényt, melynek forrását karácsonykor találhatjuk meg. „Ne magunkat ünnepeljük karácsonykor, hanem gondoljuk másokra, és akkor ez a fény eljut a legsötétebb sarkokba is”- kérte a főpásztor.

Közreműködött a várad-olaszi plébánia közössége, tárogaton játszott Kiss Géza kántor-karnagy. Az ünnepséget megtisztelte jelenlétével Roos Márton temesvári ny. megyés püspök, illetve ezúttal is forró teát és zsíros kenyeret osztogattak a Caritas munkatársai, önkéntesei.

Ciucur Losonczi Antonius