Fellépnek a korrupció ellen

Fellépnek a korrupció ellen
Nagyvárad – Szerda délben a Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság nagyváradi székhelyén sajtótájékoztatót tartott Lucian Diniţă, az Országos Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészetének főparancsnoka.

Lucian Diniţă, a közlekedésrendészet romániai főparancsnoka elmondta: egy országos kampány részeként munkatársaival azért érkezett Bihar megyébe, hogy gyakorlatba ültesse azt a miniszteri rendeletet, melynek értelmében el kell beszélgetni valamennyi közlekedésrendészeti alkalmazottal a belügyi dolgozók viselkedéséről, magatartásáról, a törvények betartásáról és a korrupció megelőzésről, illetve kiküszöböléséről. Az akció jelentőségét jelzi: először fordul elő az, hogy a legkisebb pozícióban lévő rendőrökkel is személyes párbeszédet folytatnak, s nem csupán a feletteseiken keresztül közlik az elvárásokat. Ugyanakkor a civil szférával való együttműködés fontosságára is felhívják a figyelmüket, hiszen ez az elmúlt években is pozitív eredményeket hozott. Míg például 2008-ban Romániában történt a legtöbb közúti baleset az Európai Unió tagállamai közül, addig napjainkban a középmezőnyben foglal helyet. A főparancsnok szerint a szerencsétlenségek egyik fő oka a rossz infrastruktúra mellett az, hogy a lakosság autós közlekedési kultúrája kivánnivalót hagy maga után. A sofőriskolák többségének például nincs szimulátora, a kezdő vezetők pedig kevés gyakorlati tapasztalattal rendelkeznek. A 170 kilométer/órával történő haladás így meghaladja a képességeiket, ezért olyan gyakori, hogy a magyar, olasz, spanyol és francia autópályákon román sofőrök okoznak baleseteket.

Feddhetetlenségi teszt

Lucian Diniţă arról is beszámolt: tavaly 4,2 millió jegyzőkönyvet állítottak ki közlekedési szabálysértések miatt. Ezek 2 százalékát megfellebbezték (közel 700 ezer esetben), és a bíróság 26 százalékban igazat adott a felpereseknek. Amúgy a legtöbbször a jogosítványok felfüggesztését vitatják a vétkezők.

A sajtótájékoztatón az is elhangzott: május 1-től az országos közlekedésrendészet és a korrupcióellenes igazgatóság közösen lép fel a korrupciós esetek csökkentése érdekében, például feddhetetlenségi teszteket végeztetnek a közlekedésben dolgozókkal. Egyébként a hivatalos statisztikák szerint az elmúlt években csökkent a vesztegetések száma: 2009-ben 87, a tavaly 21, az idei év első három hónapjában pedig csupán 3 közlekedésrendészeti dolgozó fogadott el csúszópénzt. Bihar megyében a tavaly egyetlen feddhetetlenségi tesztet sem kellett végezni, mivel nem érkezett ezirányú feljelentés vagy panasz. Szintén Bihar megyét érintő hír, hogy amennyiben az elkövetkezendő időszakban leépítések lesznek országos szinten a közlekedésrendészet keretében, Adrian Bucur rendőrfőkapitány szerint megyénkben ez nem lesz érezhető a közutakon.

Ciucur Losonczi Antonius