Felleltározzák és ellenőrzik a a zöldségtermesztőket

A Mezőgazdasági Minisztérium nyilvántartásba szándékszik venni az összes zöldség és gyümölcsforgalmazót egy adatbázis létrehozása végett.

A minisztérium ellenőrizni akarja, hogy a forgalmazott friss zölkdségek és gyümölcsök megfelelnek-e az EU minőségi követelményeknek. A mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztrérium erről szóló rendelete pénteken jelent meg a Hivatalos Közlönyben. Gheorghe Albu államtitkár szerint a rendelet az Európai Bizottság ide vágó szabályzatán alapul. A zöldségek és gyümölcsök minőségére és forgalmazására vonatkzó régi törvénynek volatak bizonyos hiányosságai, mely miatt kétes minőségű termék is piacra kerülhetett. Az új törvény sokkal egyértelmübb, mondta Gheorghe Albu mezőgazdasági államtitkár.

Az új minisztériumi rendelet értelmében az Állami Felügyelőségnek össze kell állítania és folyamatosan vezetnie kell egy adatbázist a a zöldséget és gyümölcsöt forgalmazó személyekkel és cégekkel, kezdve a termelőtől a végső fogyasztóig. Azokat, akik kis menyiséget szállítanak és forgalmaznak és a termőhely közelében a helyi fogyasztás vagy temelői piacon való értékesítés céljából értékesítik azt, nem kell felvenni az adatbázisba. Az országos fogyasztásra szánt terméket viszont szúrópróbával ellenőrzik, az exportra szántat pedig részletesen. Az új törvény a csomagolt termékek címkézéséről is rendelkezik.