Felköszöntötték Dukrét Gézát

Felköszöntötték Dukrét Gézát
Nagyvárad- Hétfő délután az RMDSZ-székházban 70. születésnapja alkalmából felköszöntötték Dukrét Géza ny. tanárt, helytörténészt, a Partiumi és Bánsági Műemlékvédő és Emlékhely Társaság elnökét.

 

Meglepetést készítettek a váradi RMDSZ képviselői és a Várszövetség tagjai Dukrét Géza ny. földrajztanár, helytörténész számára: 70. születésnapjának apropóján Biró Rozália frakcióvezető hétfő délután a Sas-palotabeli székházba invitálta a mit sem sejtő műemlékvédőt, aki aztán alig tudta leplezni meghatódottságát, amikor meglátta az asztalon levő tortát, és az őt köszöntő baráti közösséget. Az ünneplést csak egyetlen zavaró körülmény árnyékolta be: az átjáróban dolgozók munkagépeinek hangja, mely annyira erős volt, hogy hiába csukták be az ablakokat, még úgy is alig hallották egymás szavát a bent lévők. Némi intézkedést követően azonban tompult a zaj, így az ünnepelt fogadhatta a nem csupán kézfogásokban, hanem őszinte gratulációk révén és méltató szavakban megnyilvánuló üdvözléseket. Az őt köszöntők nem rejtették véka alá mindazt, amit a magyar közösségért tesz: értékteremtő és példaértékű munkásságát, ötletgazdagságát, nagyfokú igényességét, irigylésre méltó lendületét és különleges szervezőkészségét.

Életút

Dukrét Géza 1942. szeptember 17-én született Nagyváradon. Iskoláit szülővárosában végezte, majd 1965-ben tanári diplomát szerzett a kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetem földrajz-biológia szakán. 1965-ben kinevezték a Hegyközcsatár községben levő siteri általános iskola földrajz-biológia tanárának. 1969-1971 és 1980-1988 között a váradi 10. számú Általános Iskola tanára volt, egészen nyugdíjaztatásáig. Három gyermeke és hat unokája van.

1970-től foglalkozik néprajzi adatgyűjtéssel, 1971-től tárgyi néprajzzal és gyűjtéssel, amelynek eredményeképpen egy 1600 tárgyból álló magángyűjteményt hozott létre. 1991. május 24-én, hatvanöt taggal megalapította az Erdélyi Kárpát-Egyesület Bihar megyei osztályát, melynek 16 évig volt az elnöke. Két országos vándortábort, az ifjúság számára pedig 13 honismereti tábort szervezett, melynek célja műemlékeink állagának megőrzése, és a honismereti nevelés. 1993-ban tizenkét alapítótaggal életre hívta a Partiumi és Bánsági Műemlékvédő és Emlékhely Bizottságot (2007-től Társaság), melynek vezetője a mai napig. 1994-ben megalapította a Partium című honismereti lapot, melynek felelős szerkesztője. 1997-ben elindítója és felelős szerkesztője a Partiumi füzetek könyvsorozatának. „Keresztapja” a Várszövetségnek, tizenhét kötetnek a társzerzője, több mint 300 tanulmány és publicisztikai írás szerzője, számos kitüntetés és szakmai elismerés birtokosa.

Ciucur Losonczi Antonius

Címkék: ,