Felkészültek a hatóságok

Felkészültek a hatóságok
Torlódás várható a határátkelőkön, más gond azonban nem vetül előre a húsvéti és május elsejei minivakációk kapcsán, rendfenntartási szempontból – számoltak be a prefektúrán a hatóságok képviselői.

Közös sajtótájékoztatón összegezték a felkészülést a megyei rendőrség, a csendőrség, a tűzoltóság és a területi határrendészet vezetői. A csendőrségtől megtudtuk: külön járőröznek az említett időszakokban Püspökfürdőn, Biharfüreden és Pádison. Arra kérik a turistákat, hogy ismerőseiknél, illetve akik menedékházaknál lesznek elszállásolva, azok a recepción jelentsék be, ha túrára indulnak, annak útvonalát is tudatva, ezzel könnyítve meg az esetleges későbbi mentést. Kiemelték: a tűzgyújtás mindenütt tilos, kivéve az erre speciálisan, hatóságilag kialakított helyeket (amelyekből azonban kevés van az országban).

Torlódás jön

A megyei rendőrfőnök elmondta: ők 740 fővel biztosítják a soron következő minivakációkat, a turisták által kedvelt térségeket kiemelten kezelik. Ugyanígy járnak el a templomok esetében, főleg az ortodoxoknál, mivel ezeknél várható a legnagyobb torlódás. Ha szükséges, ideiglenes útlezárásokat is el fognak rendelni a szertartások idején. A határrendészet vezetője arról számolt be, hogy ezúttal is torlódás várható a határátkelőkön, ám a magyarországi kollégáikkal együttműködve igyekeznek majd csökkenteni azt. Arra kérnek mindenkit, hogy a magyar–román határ esetében mind a 11 határátkelőt vegyék számításba, az utazások tervezésekor. Egyébként Magyarországon 18–19-én, 20–21-én és 30-tól május 1-ig kamionstop lesz, utána pedig a teherforgalom meglódulása várható. A tűzoltók képviselői jelezték: ők jelenleg a templomok tűzbiztonságát ellenőrzik a megyében.

Pestis: vége?

A tanácskozáson Ioan Mihaiu prefektus kiemelte: megértést kér a megyében közlekedőktől, mert több közúton hosszabb felújítás zajlik, ami növeli a menetidőt, van, ahol 3–4 ideiglenes villanyrendőr is megállítja a forgalmat, sávonként. Más témára térve elmondta: szűnőben van a sertéspestis a megyében: a 60 gócpontból 46 már megszűnt, most még Selénden, Köbölkúton és Semjénben van csak ilyen, de arra számítanak, hogy két héten belül Biharból teljesen eltűnik a kór.