Felkészülés a fűtési szezonra

Felkészülés a fűtési szezonra
Nagyvárad- Hétfőn a városháza kistermében sajtótájékoztatót tartott Ilie Bolojan polgármester, melyen a keddi tanácsülés szerinte fontosabb napirendi pontjai közül ismertetett néhányat.

Ilie Bolojan polgármester arra hívta fel a figyelmet: az egyik előterjesztés az új gázérőmű-építési munkálatok befejezésére, illetve arra vonatkozik, hogy az önkormányzat milyen előkészületeket tesz a téli fűtési szezonra. A határozattervezet értelmében a Helyi Tanács garantálná a Hőerőmű szénbeszerzésének kifizetési költségeit, mely fűtőanyag elég volna februárig, amikor a tervek szerint üzembe helyezik majd az új gázerőművet. Jelenleg a Hőerőmű mellett dolgoznak, illetve november közepéig elhelyezik a vezetékeket, hogy biztosítva legyen a csatlakozás a Transgaz főcsövéhez. Amennyiben minden normálisan halad, az első próba gázfűtést november 15-én tartanák, azzal együtt, hogy a szén üzemeltetésű régi hőerőmű februárig működne. Egyébként az előzetes számítások alapján Nagyvárad évi gázfogyasztása havi 30 millió euróba kerül majd, a városvezetés pedig tárgyalásokba kezdett a két főszolgáltatóval- vagyis a Romgazzal és a Petrommal- annak érdekében, hogy kedvezményhez jusson, a keddi tanácsülésen pedig megbízzák a Termoficare Rt.-t a vásárlással, illetve a szerződéskötéssel.
Szintén kedden szavaznak arról, hogy a Termoficare Rt. legyen gáz- és hőenergia termelő, valamint a karbantartásra vonatkozóan megállapodjon a General Electric céggel, ugyanis fennáll annak a veszélye, hogy a CET csődbe megy, és már nem lesz képes erre. Amúgy jelenleg körülbelül 240-250-en dolgoznak a gázerőmű építésénél, így tartani lehet az év végi határidőt, és nem őszik el az európai uniós támogatás.
Ilie Bolojan polgármester szerint a távhővezetékek korszerűsítésének első szakasza, melyet az Európai Unió 2007-2013 közötti költségvetésének Környezetvédelmi Szektoriális Operatív Programjának társfinanszírozásával zajlik, sikerrel lezárul, a következő etapra pedig a 2014-2020 közötti Nagy Infrastruktúra Operatív Program keretében próbálnak pályázni. A felújítás szükségességét bizonyítja, hogy míg tavaly éves szinten óránként 250 köbméter volt a vízveszteség, ez lecsökkent 105 köbméterre, de még ez is sok, az ideális állapot 30-35 köbméter kellene legyen. A jelenleg folyó csőcsere munkálatoknál prioritást élvez az Ecaterina Teodoroiu és a Kórház utcák kereszteződése, a modernizált főhálózatok való rákapcsolás, valamint az épülő akvapark melletti vezetéknek a földbe helyezése. Az elöljáró hangsúlyozta: a befektetés ellenére várhatóan nem drágul a fűtés, hiszen ezt az évi infláció függvényében szokták emelni 1-2 százalékkal, de most éppen defláció van Romániában.
Egy másik előterjesztés értelmében a közgyűlés felhatalmazná a polgármestert arra, hogy tárgyalásokat folytasson az állami vasúttársasággal (CFR) egy 650 méter hosszú útszakasz bérbevevéséről, mely az Ecaterina Teodoroiu és Ana Ipătescu utcák kereszteződésétől a Bihorului utcáig halad annak érdekében, hogy be lehessen fejezni a gyorsforgalmi út építését legkésőbb december 31-ig. Szintén a CFR-rel kapcsolatos hír, hogy a jövő héten el kezdik építeni a régi helyén a Gomba felé vezető új vasúti felüljárót.

Fekete-Sas palota

Más témára áttérve, az elöljáró arra hívta fel a figyelmet, hogy éppen kétfajta munkálatok zajlanak a Fekete Sas-palotánál: a belső festések és a kupola megerősítése, melyről kiderült, hogy a vártnál több munkát igényel, mivel betonszerkezetet kell önteni. Mint ismert, hiába hirdettek kétszer is közbeszerzési eljárást, senki sem jelentkezett a padlómozaik-cserére, így változtatva a kiíráson, az újabb tenderben már nagyobb méretű kövek lefektetése szerepel. Erre várhatóan csak valamikor jövőre, 2016. május 1. és július 1. között kerül sor, így mivel kifut az idei év végi határidőből, a 150 ezer lejes uniós társfinanszírozástól elesik az önkormányzat.
Egy másik előterjesztés arra vonatkozik, hogy mivel a törvény immár lehetővé teszi, az önkormányzat arra kényszeríti a történelmi városközpontban lévő, az 50-60-70-es években épült tömbházakban lakókat is, hogy újítsák fel ingatlanjaikat. Ezt három módon tehetik meg: bekapcsolódnak a hőfelújítási programba, teljes egészében a saját költségükön és szándékuk szerint, vagy pedig úgy, hogy az önkormányzat megrendelésére történik a restaurálás, és aztán a tulajdonosoknak részletekben törlesztik ennek árát.
Terítéken lesz a várad-őssi Ifjúsági Kultúrotthon ügye is. Ezt ugyanis még a kilencvenes éves vége óta adminisztrálják valakik, azonban Ilie Bolojan állítása szerint hiába tesznek haszonra a termek bérbe adásából, adósságot halmoztak fel a helyi költségvetés (600 ezer lej), a Román Kereskedelmi Bank- BCR (270 ezer lej) és az adóhatóság- ANAF (270 ezer lej) irányába. Utóbbi ezért most árverésen értékesíteni akarja egyik aktívumát (a motelt). Az elöljáró azt mondta: az elmúlt években a kialakult helyzetről kétszer is értesítette a Megyei Tanácsot és a Prefektúrát, mely intézményeknek a vonatkozó törvény értelmében jogában áll felbontani a menedzsment szerződést, de nem léptek ez irányba. Most az önkormányzat megpróbálná elérni azt, hogy elhalasszák a licitet, ha pedig ezen reménye nem válik valóra, akkor részt vesz majd az árverésen.

Energiatőzsde

Egy másik előterjesztés arra vonatkozik, hogy az önkormányzatnak alárendelt vállalatok, intézmények társuljanak annak érdekében, hogy így lépjenek fel vásárlói minőségben az energiatőzsdén, majd az ügylet lebonyolítása után minden egység megkötné a saját szerződését. Ilie Bolojan polgármester meglátásában így 150 ezer eurót lehetne megspórolni.
Ugyanakkor egy másik napirendi pont arról szól: annak érdekében, hogy a termálvízzel való fűtés megvalósulhasson az állami egyetem környékén, az önkormányzat azt kérné az Országos Energiaszabályzó Hatóságtól, hogy vonja meg a NIS Petroltól azt a jogát, hogy gázzal, petróleummal stb. kapcsolatos méréseket, tanulmányokat végezzen a város belterületén.

Ciucur Losonczi Antonius