Felkészülten várják a telet

Felkészülten várják a telet
Nagyvárad – Ilyenkor november hónapban mindig megkérdezzük az illetékeseket: felkészültek-e a téli havazásra. Válaszuk megnyugtató, nem okoz számukra majd gondot a tél. Főleg ha enyhe lesz.

A RER Ökológiai Szolgáltató Rt. telepén szép sorban állnak ott a hóekével felszerelt gépkocsik, bármikor bevethetők. Öt MAN típusú tartálykocsival kalcium-kloridot szórnak majd a jeges útra. Hóeke is van ezeken az autókon. A hóekés autókból 12, csúszásgátló anyagot szóró gépjárműből 5 van a cégnek, s vannak még utánfutós traktoraik is. Megfelelő létszmú emberük vár bevetésre a kézi szerszámokkal.

Ioan Sarac, a RER Ökológiai Szolgáltató Rt. vezérigazgatója elmondta: havazás esetén azonnal értesítik őket, hogy ne akkor kezdjenek hozzá az eltakarításhoz, amikor már vastag hótakaró borítja az utakat. Egyébként a kalcium-klorid oldata is csak vékony hóréteg esetében hatékony, tette hozzá. Már beszereztek 200 köbméter homokot, 120 liter kalcium-kloridot. A csúszásgátló anyagellátás folyamatos lesz.

Tömegközlekedés

A Helyi Közszállítási Vállalat is felkészült a télre, tudtuk meg Corneliu Lupau vezérigazgatótól. Hóekés villamosaik vannak, az autóbuszok működésének ellenben az a feltétele, hogy letakarítsák az utakat. Mint ilyenkor szokás, városi szinten megalakult a téli parancsnokság Mihai Groza alpolgármester vezetésével.

A megyei utak karbantartására is megtartották a versenytárgyalást – tudtuk meg Szabó Ödön tanácsostól, de mivel az egyik cég megtámadta az eredményt, egyelőre még nem lehetett megkötni a szerződést. De, hogy mindez ne okozhasson gondot havazás esetén, ideiglenesen meghosszabították a Megyei Utak Rt.-vel a tavalyi szerződést.

Péter I. Zoltán