Felkészültek a vendégmunkásokra

Felkészültek a vendégmunkásokra
Bihar megye – A Nagyváradi Határendészeti Igazgatóság szerkesztőségünkbe eljutatott közleményében tudatta: felkészültek az ortodox húsvét alkalmából megnövekedő határforgalom zökkenőmentes lebonyolítására.

A legnagyobb jövés-menésre a Magyar és a Bulgár határátkelőknél számítanak országos szinten, ezért 4300 főre növelték az átkelőknél naponta szolgálatot teljesítő határrendőrök számát, s 200 tisztet vetettek be az irányításukra, s azutasok eligazítása végett. Tavaly ebben az időszakban majd 800 ezer ember utazott át az országon – köztük 494 ezer román állampolgár – , s ez 30%-os növekedést jelentett a 2007-ben regisztrált adatokhoz képest.

A torlódások és a várakozási idő jelentős megnövekedésének elkerülése céljából javasolják, hogy használják ki alaposan az átkelőket, ne csak a legnagyobb határpontokon próbálkozzanak be- és kiutazni. Bihar megyében a Bors- Ártánd határátkelő mellett ne feldkezzenek meg a Szalonta-Méhkerék, Mihályfalva-Nyírábrány, Székelyhíd-Létavértes átkelőkről sem. Amenyiben elégedetlenek a határőrök viselkedésével, visszaéléseket tapasztalnak, panaszukat a 959-es területi, illetve 9590 országos forródróton várják. Az átkelőkről s várakozási időkről a határrendészet www.politiadefrontiera.ro webcímen elérhető honlapján is tájékozódhatnak.