Felkerült a torony a görögkatolikus püspöki palotára

Felkerült a torony a görögkatolikus püspöki palotára
Tegnap délelőtt felhelyezték a nagyváradi görögkatolikus püspöki palotára a tavaly leégett épület tornyának a faszerkezetét.

Mint a tegnap délelőttre kiadott forgalomkorlátozási intézkedésekből kiderült, a műveletre több órát irányoztak elő, azonban a torony már nem sokkal kilenc óra után a helyére került. A héttonnás, enyvezett lucfenyőből készült szerkezetet egy daru segítségével helyezték fel, további méreteit illetően a csonka kúp alakzat 7,5 m magas, alsó átmérője 8 méter, felső átmérője pedig 3,5 m. A hétvégén megérkezik a torony felső része is, ami szintén fából készült, és amelyet az építkezés területén rézből készült díszítőelemekkel „öltöztetnek” fel, majd 3–4 hét múlva ráhelyezik a tegnap felhelyezett kúpra. A faszerkezet az elkövetkezőkben egy, a szellőzést biztosító fóliát kap, amelyre majd egyenként helyezik rá a rézlemezeket – nyilatkozta Alex Ienciu mérnök.

Az épület teljes felújítása még mintegy három évig fog tartani, a kivitelező a Trameco cég, a felújítás teljes költségvetése 7.960.000 lej áfa nélkül. Az ingatlant a rendbehozatalért cserébe a váradi görögkatolikus püspökség húsz évre a váradi önkormányzatnak adja át használatba. Az önkormányzat kulturális központot fog működtetni benne, tiszteletben tartva a keresztény etikát és értékrendet.

 

www.agerpres.ro0Hozzászólás

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

Még 1000 karakter

A kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .