Feljelenti a román kormányfőt a Romániai Magyar Jogvédő Egyesület

A Romániai Magyar Jogvédő Egyesület felháborodását fejezi ki amiatt, hogy a Realitatea TV Jocuri de putere című január 10-i műsorában Mihai Tudose a következő módon nyilatkozott a székely zászlóról, közösségünk egyik meghatározó jelképéről: „Nagyon világosan megüzentem, hogy ha lobogni fog az a zászló, akkor azok is lengeni fognak a zászló mellett, akik kitették azt.” – ezzel a hasonlattal reagálva az erdélyi magyarság autonómiára vonatkozó kérelmére, elutasítva bármilyen nemű párbeszédet a magyar képviselőkkel, amely magatartás önmagában is elítélendő, hiszen fenntartja a lappangó konfliktust és nem kínál semmilyen megoldást.

Szilágyi István kisebbségjogász, a Romániai Magyar Jogvédő Egyesület elnöke elmondta: „Az identitás és a véleménynyilvánítás szabadságát maga az alkotmány rögzíti, ezt Mihai Tudose is tiszteletben kell tartsa, még ha nem is ért vele egyet. A kormányfő nyilatkozatai továbbá nyilvánvalóan sértik az erdélyi magyarok, különösen a székelyek méltóságát, és etnikai alapon diszkriminálja őket, ezért a Romániai Magyar Jogvédő Egyesület feljelentést készül beadni az Országos Diszkriminációellenes Tanácshoz (CNCD).”

A 2017 őszén alakult szervezetet azzal a céllal hozták létre Székelyudvarhelyen, hogy kivédje az ehhez hasonló támadásokat, amelyek az erdélyi magyarokat és annak elöljáróit érintik, illetve alternatív jogi megoldásokat nyújtsanak a szabad nyelv- és zászlóhasználattal kapcsolatban. Az egyesület pártfüggetlen módon áll a magyar önkormányzatok és a magyar emberek rendelkezésére.0Hozzászólás

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

Még 1000 karakter

A kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .