Feljelentett BOON-ba beíró

Feljelentett BOON-ba beíró
Feljelentést tett Bartha György, az MSZP miskolci irodavezetője egy, a Borsod Online fórumán olvasható hozzászólás miatt. A fórumokról [.pdf – 30KB]

A levelező – finoman fogalmazva – a párttagok fizikai megsemmisítését követeli a honlapon. A vélemény március 26-án került fel a BOON-ra, a portál szerkesztői másnap eltávolították onnan. Az irodavezető kedden jelentette be, hogy feljelentést tett az ügyben.

– Volt már példa arra, hogy feljelentették egyik fórumozónkat, sőt el is marasztalták az ügyben – mondta Kocsis Norbert, a Borsod Online főszerkesztő-helyettese. – Az internetes média vonzereje az interaktivitás, ahol a látogatók egymással is megvitathatják nézeteiket. Az utcán is előfordul sajnos, hogy valaki nem tartja be az illemszabályokat, így a neten is van ilyen. Ezt csak erősíti, hogy a világhálón nick név mögé bújva, azt hiszik, névtelenül bárki bármit mondhat.

Azonosítható

– A fórumozó azonban csak látszólag névtelen – figyelmeztet a főszerkesztő-helyettes –, hiszen minden hozzászólónak van egy IP címe, amellyel azonosítani lehet. Erre természetesen felhívjuk a fórumozók figyelmét is. Ezeket a címeket titkosan kezeljük – hangsúlyozta Kocsis Norbert – , de ha a hatóság kéri, akkor a rendelkezésükre kell bocsátanunk. Bartha György esetében is így fogunk eljárni, ha a hatóság megkeres minket – mondta a főszerkesztő-helyettes.

Kocsis Norbert kitért arra is, hogy létezik egy NETikett, amely alapján moderálják a hozzászólókat: „A látogatók is jelezhetik nekünk – egy linkre kattintva –, ha oda nem illő hozzászólást találnak a Borsod Online-on. Amennyiben a hozzászólások ütköznek a moderálási elveinkkel – például személyiségi jogot sértenek, bűncselekményre szólítanak fel, obszcén kijelentések – abban az esetben azonnal töröljük azokat. Létezik egy automatikus moderálási lista is, amely csúnya szavakat tartalmaz, és ha ezek közül bármelyiket megtalálja a topicon, akkor kicsillagozza azt. De a fórumozók találékonyak, és másképp – például helyesírási hibával – írják le a csúnya szavakat.”

A Miskolc honlap fóruma moderálatlan

„Tisztelt agorások! Valóban ezt jelenti a szólásszabadság, amit a www.miskolc.hu  fórumain lehet olvasni? Mindezt – többek között – az én adóforintomból!”

A fenti levél március 20-án érkezett az Észak-Magyarország agorázóink egyikétől e-mailes fórumunkra, az Észak-Agorára. A következő két-három nap során megpróbáltuk kideríteni, hogy ki a gazdája az önkormányzati honlap fórumának. A végeredmény: egyelőre nincs (igazi) gazdája.

A honlapot tartalommal a Miskolci Kommunikációs Kht. tölti meg, ám a fórum moderálása nem feladatuk – tudtuk meg. Magának a honlapnak a rendszergazdája – fejlesztője és üzemeltetője – a Comtrans Kft., amelynek ügyvezetője, dr. Balla László elmondta lapunknak: a moderálás lehetősége az önkormányzaté. Tudomása szerint eddig nem igazán éltek ezzel.

Az is elmondta dr. Balla László, hogy a honlap időről-időre megújul, ilyen előtt áll most is. A legközelebbi változás egyrészt még több tartalmat hoz, másrészt azt, hogy végre lesz gazdája a fórumnak, aki moderátorként beavatkozik, ha a szövegek sértik a „NETikettet”.

 

„Légy szíves ne politizáljatok már, és egyik pártot se szidjátok! Hihetetlen, hogy az emberek mennyire el tudnak fajulni, ha politikáról van szó… 🙁 A fórum utolsó oldala majdnem teljes mértékben „szemét”. Nincs moderátor? Vagy ha van, miért nem tesz semmit? Szerintem ez már sok!!!” (Tibi bejegyzése Miskolc honlapján, március 11-én.)

„Tisztelt Moderátorok!

Úgy tudom, nem lehet politikai jellegű üzeneteket beírni ide, olyanokat, amik uszító jellegűek.

Akkor miért vannak még itt??? (akosfive kérdése ugyanott, március 21-én.)”