Feliratkozások segélyre

Feliratkozások segélyre
Eddig mintegy négyszáz frissen végzett fiatal iratkozott fel munkanélküli segélyre a Bihar megyei Munkaerő-foglalkoztatási Ügynökségnél (AJOFM), tudtuk meg Békési Csaba igazgatótól.

Zömében olyan középiskolát végzett fiatalokról van szó, akik nem kívánnak tovább tanulni és nem is találtak még állást – függetlenül attól, hogy leérettségiztek-e, vagy sem. A törvény szerint a középiskola befejezésétől számítva hatvan nap áll rendelkezésükre, hogy feliratkozzanak az ügynökség nyilvántartásába, ha ezt lekésik, elvesztik a segélyre való jogosultságukat. Az ő esetükben a határidő július 25-én jár le, míg az egyetemet végzettek esetében csak most kezdődik, tudtuk meg. Azoknak a középiskolásoknak az esetében, akik pótvizsgáztak, a hatvan napos periódus a vizsga letételének dátumától kezdődik, a dátumról igazolásuk kell legyen. A feliratkozáskor náluk kell legyen a személyazonossági okiratuk eredetije és másolata, egy igazolás a tanintézettől, melyet elvégeztek, egy háziorvosi igazolás, továbbá egy adóügyi bizonylat.

Azok a középiskolát végzett fiatalok is feliratkozhatnak, akik egyetemre szeretnének menni, ha pedig bejutnak, akkor visszaléphetnek. Azonban a tapasztalat szerint ők ritkán teszik meg ezt a lépést, hiszen ha nem is jutnak be ingyenes helyre, szinte bizonyosan folytathatják a tanulmányait fizetett helyen, mondta el Békési Csaba. A frissen végzett középiskolások számára a munkanélküli segély 250 lej, hat hónapon keresztül. Amennyiben a hat hónap során találnak munkát, egy egyszeri, ötszáz lejes prémiumban részesülnek, azok a munkáltatók pedig, akik frissen végzetteket alkalmaznak, egy éven keresztül havi 900 lejt kapnak, azzal a feltétellel, hogy a fiatal munkaszerződését ne bontsák fel másfél éven keresztül.