Felhőszakadás, jégeső és vihar Bihar megyében is

Akt.:
Élesden jégeső volt
Élesden jégeső volt
A napos idő percek alatt változott meg, csütörtök délután 1 óra körül szinte ránk szakadt az ég.

Élesden jégesőről számoltak be: a helyi strandon többen megsérültek a tojás méretű jegek miatt. A strand tele volt emberekkel, amikor hirtelen megérkezett az eső. Három személy szorult orvosi ellátásra, a helyszínre két mentőcsapat érkezett, a sérültek elutasították a kórházba szállítást. A lakosok szerint több autó szélvédője betört, villanykábelek szakadtak le, több teraszt sodort el az erős szél. Délután 1–3 óra között megyeszerte több helyen csavart ki fákat a vihar. Nagyváradon autóra is zuhant egy fa, Élesden, Nagyszalontán, Vaskohszikláson és Tőtösön pedig az úttestre.

Riasztás

Az Országos Meteorológiai Szolgálat, valamint a Bánság és Körösök Regionális Meteorológiai Központja narancssárga jelzést adott ki csütörtökön a következő településekre: Esküllő, Tataros, Magyarcséke, Hegyközcsatár, Kiskopács, Bihardobrosd, Drágcséke, Harangmező, Pusztahollód, Köröskisjenő, Miklóirtás, Alsólugas, Fugyivásárhely, Hegyközpályi, Mezőszakadát, Szombatság, Váradszentmárton, Cécke, Telegd, Vércsorog, Alsótótfalu és Hagymádfalva. A következő településekre pedig sárga jelzést adtak ki: Bátor, Feketekápolna, Magyarcséke, Alsókocsoba, Várasfenes, Pusztahollód, Biharhosszúaszó, Olcsa, Kispapmező, Robogány, Sólyom, Tenke, Tulka, Belényesújlak. Ezekben a térségekben számítani lehet áramkimaradásokra, erős szélre, akár 100 km/h-s erősségűre és jégesőre.

Tanácsok

A Körösök Katasztrófavédelmi Felügyelőség (ISU) azt tanácsolja a lakosságnak, hogy azokat a fákat, melyek az erős szél miatt károkat okozhatnak, inkább vágják ki. Az ISU további tanácsokat fogalmazott meg a vihar idejére. Vihar idején szakítsák meg a szabadtéri foglalkozásokat, menjenek be a házba, zárják be az ablakokat és az ajtókat, illetve szálljanak be az autóikba. Kerüljék el a zuhanyzást, fürdést, mert a rögzített csövek vezethetik az áramot. Kapcsolják ki az árammal működő gépeiket, számítógépeket, légkondicionáló berendezéseket, mivel ezek meghibásodhatnak áramkimaradás idején. Ha kint kapja el Önöket a vihar, akkor kuporodjanak össze a földön, szorítsák a fejüket a térdeik közé, kezüket tegyék a fülükre, fejükre. Kerüljék el a magas fákat, nagy mezőgazdasági gépeket, motorokat, bicikliket. Ha erdőben vannak, keressenek menedéket kevésbé magas fák körül, ha más szabadtéren vannak, egy völgyben húzódjanak meg. Ha tó körül vannak éppen, minél hamarabb próbáljanak kijutni a partra, keressenek menedéket.

Törő Enikő

Címkék: , ,