Ország-világ

2021.05.07. 08:39

Több forrás áramlik az egészségügybe

A kormány 769 milliárd forinttal többet fordít a jövő évi költségvetés-tervezet szerint az egészségügyre, a gyógyszerár-támogatás mértékét azonban keveslik a gyártók.

A nettó gyógyszerkiadások 2 százalékos bővüléséhez képest nagyobb mértékű emelésre lenne szükség a 2022-es költségvetésben ahhoz, hogy a magyar betegek gyorsabban hozzáférhessenek az új fejlesztésű, innovatív gyógyszerekhez

- tájékoztatta Holchacker Péter, az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének (AIPM) igazgatója a Világgazdaságot. Hozzátette:

2021-ben gyógyszerár-támogatásra 431,7 milliárd forint van betervezve, jövőre ezen a soron 449,5 milliárd forinttal kalkulál a költségvetés. Emellett azonban, az ideivel megegyező összegben, jövőre is 119,6 milliárd forint jut nagy értékű gyógyszerek finanszírozására.

Ugyanakkor a gyógyszergyártói befizetések terén is nőtt az elvárás: míg idén 98,6 milliárd forint a bevételi előirányzat, addig jövőre már 105 milliárd forintot meghaladó összeg szerepel a gyógyszeripari különadók során.

Mivel a gyógyszeripari innová­ciókhoz történő hozzáférés gyorsítása a kormánynak is stratégiai cél, az AIPM bízik abban, hogy a járványhelyzet okozta megtorpanás után, a gazdaság újraindításával együtt hamarosan újabb modern gyógyszeres terápiák válnak elérhetővé a magyar betegek számára, és a jövő évi költségvetésben is nagyobb mozgástér nyílik az új készítmények társadalombiztosítási befogadására.

Holchacker Péter szerint most is több mint 90 különböző terápia vár befogadásra Magyarországon, amelyek közül a tavalyi második fél évben a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő már csaknem 40 kérelmet felterjesztett, miközben innovatív terápiákat érintő befogadás 2019-ben történt legutóbb.

Egészségügyre 2884 milliárd forintot, az ideinél 769 milliárddal többet fordít a kormány jövőre, amelyből folytatódhatnak az intézménymegújító és egészségjavító programok

– mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a költségvetési törvény benyújtásakor. Kiemelte, hogy a járvány frontvonalában küzdő egészségügyi dolgozók béremelésére 468 milliárd forint jut. Az egészségügyi szakdolgozók 2022-ben két és félszeresét fogják keresni a 2016 előtti szintnek – írták a tervezetben. Említést tettek 233 milliárd forint tartalékról is, három előirányzaton: rendkívüli kormányzati intézkedésekre 145, a gazdaság-­újraindítási programokra 68, a járvány elleni védekezésre további 20 milliárd forintot tesznek félre.

 

Jelentős kasszaemelés történt a fogorvosok esetében a jövő évi költségvetésben – reagált a lapnak Nagy Ákos, a Magyar Orvosi Kamara alelnöke. Hozzátette: az idei 68 milliárd forint után jövőre 82,4 mil­liárd jut az alapellátó fogorvosoknak. Az emelt összeg várhatóan tartalmazza a fogorvosok bérkiegészítését és a havi plusz 140 ezer forint összegű többlet-rezsifinanszírozást is.

Margitai Barnabás, a Forgalmazók az Egészségért Szövetség (FESZ) elnöke viszont arról beszélt a Világgazdaságnak, hogy a gyógyászati segédeszközök támogatására nem költ többet 2022-ben a költségvetés, idén és jövőre is 80 milliárd forint jut erre a területre. Ugyanakkor a jövő évi büdzsében, különös méltánylást érdemlő körülmények esetén, gyógyá­szati segédeszközök támogatására 2,7 milliárd forint használható fel, szemben az idei 1,3 milliárddal. A méltányossági eljárások szabályozásában azonban nem történt engedmény vagy jogszabályváltozás. A szövetség elnöke úgy tudja, nem jelent meg a hazai piacon olyan új segédeszköz sem, amely indokolná az egyedi méltányosság kétszeres mértékű túltervezését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában