Felgyorsul a lakóházak hőszigetelési programja

Svájc kormánya egy külön e célból létrehozott felzárkóztatási támogatásalapból 589 ezer új lejjel segíti a romániai lakótársulásokat a Fejlesztési, Középítkezési és Lakásügyi minisztérium tömbházak hőszigetelését célzó országos programjának hatékonyabb gyakorlatba ültetése érdekében – jelentette be Borbély László fejlesztési miniszter.

Az akciótervet szeptember 26-án a kormány határozattal hagyta jóvá. A program koordinálója, és gyakorlatba ültető szerve a Habitat Lakóközösségi Liga.

A Fejlesztési, Középítkezési és Lakásügyi minisztérium tömbházak hőszigetelését célzó programja lakóházak energetikai teljesítményének feljavítását célozza.

A romániai lakásállományt alkotó épületek nagy része 15-55 évnél régibb, és hőszigeteltségük minősége messzemenően nem felel meg a mostani irányelvekének. – hangsúlyozta Borbély László.

Az uniós energetikai irányelvvel kapcsolatosan a miniszter elmondta: 2009-től az energiatanúsítvány uniós irányelve szerint az új, valamint a régebb épült lakóházakat eladás esetében energetikai minőségtanúsítvánnyal kell ellátni. Az energetikai minőségtanúsítvány a lakás hőszigetelésével kapcsolatos adatokat is fogja tartalmazni. Az országos hőszigetelési program sikeressége érdekében 2006-ban úgy döntöttünk, hogy a munkálatok összköltségét 1/3-1/3-1/3 arányban a lakóbizottság, az önkormányzat, valamint az állami költségvetés vállalja fel. A tulajdonosra eső rész – körülbelül 400-1000 euró közötti összeg-, melynek részét képezi az ablakok, ajtók kicserélése is, megtérülési ideje 6-8 évre becsült – összegzett Borbély László.