Felfüggesztették tisztségéből a nagyszebeni polgármestert

Felfüggesztették tisztségéből a nagyszebeni polgármestert
Felfüggesztette tisztségéből Astrid Fodor nagyszebeni polgármestert Adela Muntean prefektus, miután a legfelsőbb bíróság jogerős ítéletében megerősítette az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI) által az elöljáró esetében megállapított összeférhetetlenséget.

Adela Muntean Szeben megyei prefektus szerdán azt mondta, aláírta a polgármester mandátumának felfüggesztéséről szóló rendeletet. Hangsúlyozta, a legfelsőbb bíróság jogerős ítéletével megerősítette az ANI összeférhetetlenségről szóló határozatát, ezért neki prefektusként kötelessége kiadni a polgármester mandátumának idő előtti megszűnéséről szóló rendeletet. “Amint tudomására hozzák a rendeletet, az kötelezően végrehajtandóvá válik. (…) A törvény szerint tehát Astrid Fodor már nem polgármester” – nyomatékosította a prefektus.

Astrid Fodor a téma kapcsán azt mondta, megtámadja a rendeletet a bíróságon, és kérni fogja annak felfüggesztését.

Az ANI még 2015-ben állapított meg összeférhetetlenséget Astrid Fodor esetében, mivel 2012 és 2014 között az alpolgármesteri tisztséggel párhuzamosan tagja volt két nagyszebeni tanintézet igazgatótanácsának. Fodor azóta több ízben is elmagyarázta, hogy a jelzett időszakban helyi tanácsos volt, és az akkori törvények kötelezték, hogy helyi választott tisztségviselőként javadalmazással nem járó tagságot vállaljon iskolák igazgatótanácsában.

Astrid Fodor megtámadta az ANI jelentését a gyulafehérvári ítélőtáblánál, amely 2016 nyarán neki adott igazat, az ANI azonban fellebbezett a döntés ellen, és a legfelsőbb bíróság májusban az ANI-nak kedvező ítéletet hozott.

www.agerpres.ro