Felfüggesztették a szenátus jogi bizottságának ülését

Felfüggesztették a szenátus jogi bizottságának ülését
© Képünk illusztráció
Kvórumhiány miatt felfüggesztették kedden a szenátus jogi bizottságának ülését, amelyen Călin Popescu-Tăriceanu házelnök mentelmi jogának megvonásáról is szavaznia kellett volna a testületnek.

A szakbizottsági ülés elején megvolt a döntéshozatalhoz szükséges létszám, később azonban a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) szenátora, Edward Dircă jelezte, hogy mivel többen elhagyták a termet, nincs meg a szükséges kvórum, így az ülést megszakították.

A jogi bizottságnak többek között véleményeznie kellett volna a korrupcióellenes ügyészség (DNA) igénylését, amelyben a Călin Popescu-Tăriceanu házelnök elleni bűnvádi eljárás elindításának engedélyezését kérik.

A korrupcióellenes ügyészek 2018. november 7-én kérték a szenátustól Călin Popescu-Tăriceanu mentelmi jogának felfüggesztését. A DNA szerint a felsőház elnöke 2007-ben és 2008-ban, miniszterelnöki mandátuma idején, közvetett módon 800.000 dollárnyi anyagi juttatást kapott egy osztrák cégtől.

November végén a jogi bizottság meghallgatta az ügyben a házelnököt, döntés azonban azóta sem született, mert több ízben is meghosszabbították a határidőt, amíg a testületnek el kell bírálnia a DNA kérését.

 

www.agerpres.ro