Felfüggesztették a hulladéklerakási illetéket

Akt.:
Felfüggesztették a hulladéklerakási illetéket
Felfüggesztették a hulladéklerakási illeték alkalmazását, de a váradiak ettől nem fognak kevesebbet fizetni a hulladékelszállításért.

A nagyváradi helyi tanács legutóbbi rendkívüli tanácsülésén elfogadott két, egymással összefüggő, a hulladékgazdálkodással kapcsolatos határozattervezetet. Mivel a Tudose-kormány sürgősségi kormányrendelettel azonnali hatállyal felfüggesztette a hulladéklerakási illeték alkalmazását 2019. január 1-ig, ezért a váradi önkormányzatnak is lépnie kellett, és felfüggesztette a tonnánkénti 62,11 lejes hulladéktárolási illetéket, amelyet a váradi lerakót üzemeltető Eco Bihor cég szedett be a hulladékbeszállítóktól, majd küldött tovább a Környezetvédelmi Alaphoz. Pásztai Zoltán, az Eco Bihor ügyvezetője szerkesztőségünknek elmondta, hogy ennek a döntésnek a nyomán csak azon jogi személyek számára lett olcsóbb a hulladéktárolás, amelyek maguk szállítják be a megtermelt hulladékot a lerakóba, és nem veszik igénybe hulladékszállító vállalatok szolgáltatását.

Marad ugyanaz a díjszabás

A helyi tanácsban elfogadott másik határozattervezet hatásaként a hulladéklerakási illeték helyi szintű eltörlése után nem lesz olcsóbb Nagyváradon a lakossági szemételszállítási díj, noha ennek az évnek az elején, amikor az illetéket bevezették, éppen erre hivatkozva emelték a RER Ecologic Service köztisztasági vállalat által alkalmazott szemételszállítási díjszabást. A másik megszavazott határozattervezetet ugyanis kimondja, hogy kivesznek a szemételszállítási tarifából levonnak 55 banis fejenkénti hányadot, ezzel párhuzamosan viszont létrehoznak egy fejlesztési alapot, és oda folyik be ez az összeg. Pálhegyi Zoltán, a RER ügyvezető igazgatója lapunknak elmagyarázta, hogy a lakossági szemételszállítási díjszabás havi 9,64 lej marad (áfával együtt), viszont az a pénz, tehát az említett fejenkénti 55 bani, ami korábban hulladéklerakási illeték formájában a RER-től az ECO Bihorhoz, onnan pedig a Környezetvédelmi Alaphoz folyt be, a most elfogadott határozat nyomán helyben marad, és a hulladékgazdálkodási rendszer fejlesztésére fordítják majd. Pálhegyi Zoltán elmondta, azt nem lehet mondani, hogy a hulladéklerakási illeték felfüggesztésével csökkentek volna a RER költségei, „mert mi csak amolyan adóbehajtók voltunk: azt a pénzt, amit mi mi beszedtünk, küldtük tovább az Eco Bihorhoz, amelyik a maga során küldte tovább a Környezetvédelmi Alapba. Olyan volt ez, mint az áfa” – fogalmazott.

Mi a megoldás?

Végezetül ismét Pásztai Zoltánnak adjuk át a szót, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy a kormány nem hozott jó döntést, mert „a hulladéklerakási illeték egy pénzügyi mechanizmus volt annak érdekében, hogy a társadalmat ösztönözzék a szelektív gyűjtésre, hogy ezáltal Románia teljesítse hulladékgazdálkodási célkitűzéseit. De az illeték felfüggesztésétől függetlenül Romániának továbbra is fennáll az az Unióval szemben vállalt kötelezettsége, hogy 2020-ig újrahasznosítsa az általa megtermelt hulladéknak legalább a felét. Csak most a román kormány valami mást kell kitaláljon” – fogalmazott. Felvetődik a kérdés, hogy mi lehet a megoldás? „Mondjuk kilövik az űrbe a hulladékokat” – mondja ironikusan Pásztai.

Pap István