Felfüggesztették a felsőház ülését, a frakcióvezetők a házbizottság összetételéről vitáznak

Felfüggesztették a felsőház ülését, a frakcióvezetők a házbizottság összetételéről vitáznak
Félbeszakították szerdán a felsőház plenáris ülését, miután a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR), a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) képviselői ragaszkodtak hozzá, hogy a felsőház új elnökének megválasztását követően tárgyalják újra a házbizottsági tisztségek elosztását.

Mihai Goţiu USR szenátor szerint enélkül még a napirend megszavazása is szabályellenes.

Robert Cazanciuc ülésvezető szerint azonban, a szabályzat úgy szól, hogy az elnök megválasztását követően csak abban az esetben kell újratárgyalni a házbizottság összetételét, ha megváltozott ennek politikai összetétele. Miután azonban a szenátus vezetősége “semmilyen értesítést” nem kapott afelől, hogy Teodor Meleşcanu nem lenne a Liberálisok és Demokraták Szövetségének tagja, ahogyan a korábbi elnök, Călin Popescu-Tăriceanu is az volt, nem merül fel, hogy megváltozott volna a politikai összetétel.

Goţiu szerint az összetétel még a parlamenti ülésszak elején megváltozott, amikor két szociáldemokrata párti és egy Mentsétek meg Romániát Szövetséghez (USR) tartozó szenátor is kilépett.

Călin Popescu-Tăriceanu, az ALDE elnöke, valamint Alina Gorghiu, a PNL frakcióvezetője arra hivatkozva kérte a házbizottság összetételének újratárgyalását, hogy létezik a házbizottságnak egy múlt heti határozata, amely szerint ezt a kérdést a szenátus elnökének megválasztása után azonnal napirendre tűzik.

www.agerpres.ro0Hozzászólás

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

Még 1000 karakter

A kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .