Felfüggesztették a CET engedélyét

A Közműszolgáltatásokat Szabályozó Országos Hatóság (ANRSC) szerdai ülésén felfüggesztették a nagyváradi Hőerőmű működési engedélyét.

 

 

A döntés értelmében a CET még kilencven napig szolgáltathat, ezután a nagyváradi önkormányzat új versenytárgyalást kell kiírjon egy új szolgáltatóra. Ha nem jelentkezik senki, akkor további tizenkét hónapig mi szolgáltathatunk – magyarázta el az előállt helyzetet Dragos Gligor, a CET igazgatója, aki hozzátette, hogy az ANRSC döntését valószínűleg bíróságon fogják megtámadni a nagyváradi polgármesteri hivatallal való egyeztetés után.

Mint ismeretes az ANRSC azért vonta vissza a CET működési engedélyét, mert az nem tartotta be a vonatkozó törvénykezését és nem orvosolta az ANRSC által jelzett jogi problémákat. Az ANRSC szerint a CET nem alkalmazott egységes díjszabást, ami kötelessége lett volna, és emiatt 2,4 millió lej jogosulatlan jövedelemre tett szert. AZ ANRSC azt is kifogásolja, hogy a CET nem szolgáltatott meleg vizet és fűtést azoknak az Ősi negyedbeli lakosoknak, akiket átvett a Transgex vállalattól és akik nem akartak szerződést kötni vele, ráadásul a végül kikényszerített szerződések nem egyeznek meg az ANRSC által kidolgozott keretszerződéssel, mert az több önkényes kitételt tartalmaznak. Az Észak-őssi lakosok nem akartak szerződni a CET-tel, mert míg korábban, 103 lejt fizettek gigakalóriánként, most 193 let fizetnek egy gigakalória elfogyasztott hőenergiáért.

 

Önkény

 

Ilie Bolojan Nagavárad polgármestere a Mediafax hírügynökségnek nyilatkozva önkényesnek nevezte az ANRSC döntését. „Ellenőriztük, azt, hogy az elmúlt húsz évben ez az intézmény bármely szolgáltatónak is visszavonta vagy felfüggesztette-e a működési engedélyét, és megállapítottuk, hogy egyetlen szolgáltatóval szemben sem történt ez meg” – jelezte a polgármester. Bolojan elmagyarázta, hogy az ANRSC három nagy szempont alapján hozta meg döntését: kifogásolta, hogy 1500 fogyasztó esetében a CETa megengedettnél magasabb díjszabást alkalmazott, továbbá az ANRSC szerint a CET-nek kiegészítő szerződést kellett volna kössön a Transgex cégtől átvett fogyasztókkal, nem pedig új szerződéskötésre kötelezni őket, ami Bolojan szerint egy jogi képtelenség. Végezetül a megkötött szerződések az ANRSC szerint nem felelnek meg az általa kidolgozott keretszerződéseknek. „A hőerőmű szerződései tiszteletben tartják a keretszerződést, a többi hazai városokban használatos szerződéseket vettünk például” – mondta ennek kapcsán Bolojan, aki elárulta azt is, hogy a nagyváradi fűtésrendszer nagyszabású felújítási projektjének finanszírozóival tárgyalni fognak arról, hogy a most előállt helyzet milyen mértékben fogja befolyásolni a beruházást.