Felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték a Steaua mecénását

Akt.:
Felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték a Steaua mecénását
Jogerősen három év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte hétfőn a román legfelső bíróság Gigi Becali futballmecénást, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) parlamenti képviselőjét egy önbíráskodási ügy miatt.

A Steaua futballklub tulajdonosaként ismertté vált politikus-üzletember testőrei 2009 januárjában – autós üldözés és utcai lövöldözés során – elfogták Bukarestben azokat a tolvajokat, akik aznap ellopták Becali egyik luxusautóját.

A bíróság első fokon felmentette Becalit, mert a tolvajok egyike azt vallotta: miután az egyik testőr fegyvere “véletlenül” elsült, és egy gumilövedék megsebesítette őt, “önszántából” mászott be a csomagtartóba, hogy ne vérezze össze a kocsi ülését.

Becali két nappal a jogerős ítélet előtt külföldre távozott, és azt mondta: ha elítélik, nem tér vissza Romániába.

Becalinak csak akkor kell leülnie büntetését, ha valamilyen más ügyben is jogerősen bűnösnek találja a bíróság. A hírtelevíziók által telefonon megszólaltatott Becali az ítélet hírére reagálva nem közölte, hogy visszatér-e az országba, csak annyit mondott, hogy kilép a PNL-ből. Távozását Crin Antonescu pártelnök, a szenátus elnöke is megerősítette.

Becalinak két korrupciós ügye van még a legfelső bíróság előtt, amelyekben egyelőre nem született jogerős ítéletet.

Gigi Becali a román lapok szerint juhpásztorként kezdte pályafutását, majd ingatlanügyletek révén milliárdos vagyonra tett szert. 2003-ban vette meg a Steauát, s vált a román sporthíradók és kereskedelmi televíziók mindennapos szereplőjévé. 2009-ben Corneliu Vadim Tudor pártelnök társaságában a Nagy Románia Párt listáján jutott be az Európai Parlamentbe.

Az idegengyűlölő kijelentések miatt több ízben is megbírságolt üzletember tavaly átigazolt a liberálisokhoz, és a PNL színeiben decemberben meg is választották a bukaresti parlament képviselőjévé.

Címkék: ,