„Felfigyeltek ránk”

Gondok nélkül zajlott a második próba is. Fotó: Alexandru Niţescu
Gondok nélkül zajlott a második próba is. Fotó: Alexandru Niţescu
Gondok nélkül zajlott Bihar megyében az országos felmérő szimulálásának második próbája is, tudtuk meg Claudiu Damian tanfelügyelőségi szóvivőtől.

A mintegy 5100 nyolcadikos diák közül a tegnapi, matematika próbavizsgán 4718-an vettek részt, míg egy nappal korábban, román nyelvből és irodalomból 4735-en próbavizsgáztak. Ez egy megszokott részvételnek számít, mondta a szóvivő. A próbavizsgákon amúgy a részvétel nem kötelező.

Mint arról már beszámoltunk, azokban a Bihar megyei tanintézetekben, ahol a a Tanügyi Szabad Szakszervezeti Szövetség (FSLI) tiltakozási akciója szerint a szakszervezeti tagok bojkottálták a szimulálást, azaz nem vállalták el a felügyeletet, másokkal helyettesítették őket, így végül sehol nem okozott fennakadást a bojkott. Amint Ioan Ţenţ, a FSLI megyei képviselője elmondta, a harmincnyolc iskola mindegyikében helyettesítették a tiltakozáson résztvevőket. Ennek ellenére, az akciót sikeresnek ítélte. „Első sorban nem maga a bojkott volt a célunk, hanem hogy felhívjuk a figyelmet a követeléseikre, s az, hogy a sajtónak köszönhetően felfigyeltek ránk, a tervezett lépéseink egyike. Reméljük, hogy ennek nyomán a kormány tárgyalni fog a szakszervezet képviselőivel” – fejtette ki az érdekvédelmi megbízott.

A felmérő szimulálása ma, az anyanyelvi próbával ér véget, s az eredményeket március 16-án teszik közzé.