Felfedezték a legkisebb naprendszeren kívüli bolygót

Spanyol csillagászok bejelentették, hogy minden eddiginél kisebb naprendszeren kívüli bolygót fedeztek fel. A GJ 436T jelű planéta 30 fényévnyire van a mi naprendszerünktől, az Oroszlán csillagképben. Az eddig azonosított nagyjából 300 naprendszerünkön kívüli bolygó közül ez a legkisebb, mindössze ötször nagyobb a tömege a Földének.

A felfedezésben leginkább az alkalmazott módszer a legérdekesebb. Mivel ilyen távolságokra semmilyen földi berendezéssel nem lehet ellátni, a naprendszeren kívüli bolygókat nem meglátják, hanem kiszámítják helyüket abból, hogy milyen hatást gyakorolnak tömegvonzásuk révén saját napjuk mozgására. Ezúttal viszont a spanyol csillagászok abból számították ki a bolygót, hogy milyen hatást gyakorol saját naprendszerében a napja körül keringő többi bolygó mozgására. Az Ignasi Ribas vezette spanyol csillagászcsapat azt gondolja, hogy ezzel a módszerrel 10 éven belül fel lehet majd fedezni az első olyan bolygót, amely méretében (tömegében) és pályájában hasonlít a Földre.

A most felfedezett új bolygó alkalmatlan az életre, mert túl közel kering a napjához, sokkal közelebb, mint a Föld a Naphoz. Az élet fennmaradásához az kell, hogy a bolygó hasonló legyen a Földhöz, vagyis a tömege nagyjából ugyanakkora legyen, mint a Földé, legyen a felszínén folyékony halmazállapotú víz, legyen légköre, és nagyjából akkora távolságra keringjen a napjától, mint a Föld a Naptól.