Felfedezhetik a titkok titkait

Mozart Figaro házassága: Mányoki László, Veress Orsolya, Varga János, Kerekes Orsolya
Mozart Figaro házassága: Mányoki László, Veress Orsolya, Varga János, Kerekes Orsolya - © fotó: Szabadi Péter
Mielőtt egy előadás megkezdődne, felmenne a függöny, sok minden történik a színházban vagy az operában, amely nem a nagyközönség szeme előtt játszódik le. Csak a „bennfentesek” tudnak ezekről a dolgokról. Minden előadás létrejöttében sok olyan személy vesz részt, aki ha kimaradna az előadási folyamatból, akkor nem is lehetne megtartani az előadást olyan nívón, mint ahogyan az a közönség elé kerül.

A Kolozsvári Magyar Opera vezetősége megértve a szándék fontosságát, nyitottan fogadta hajdani partnerét, Kürthy Andrást, aki 1990-2001 között rendszeresen együttműködött a Kolozsvári Állami Magyar Opera társulatával. (Akkor még így hívták az intézményt).

Kürthy András Kolozsváron 1992-ben rendezte nagy sikerrel Verdi: Simon Boccanegra című operáját. Rendkívül sikeres volt Kürthy András rendezésében Verdi: Macbeth illetve Nabucco című opera- előadás, vagy 2001-ben Viva Verdi előadás, melyet, Venczel Péter Mátyás a vérpadon-című rockoperája követett.

Az eltelt időben körbejárta a világot, és különböző zenei rendezvényeken vett tevőlegesen részt. Tapasztalata bővült. Ebből a kútból származik mostani ajándéka, melyet pont Kínában, Pekingben valósított meg először.

Kolozsváron, 2012-ben először került színre Kürthy András rendezésében az Operaműhely című előadás, mely bemutatkozási lehetőséget nyújtott az ifjú tehetségek számára.

Az előadást felvezető beszédében az intézmény igazgatója Szép Gyula elmondta, egy rendkívüli estének, lehetünk a tanúi. Tájainkon ilyent még nem csinált az opera. Egy kísérletezés, melynek szándéka a nézőket beavatni abba a munkafolyamatba, amely egy előadás színpadra állítását megelőzi. Egy műhely- munkának vagyunk a tanúi, amely éppen abban a fázisban van, amikor a művészek, már tudják, mit is kellene tenniük a színpadon. A díszletek kezdenek kontúrt kapni. Korrepetitorok: Nagy Ibolya, Kolcsár Péter megtették a magukét. Ezután jöhet a zenekar. Ugyanakkor megismervén azokat az embereket, akiket a nagyközönség nem ismer, de munkájuk nélkül az előadás nem lenne olyan, mint amilyenné válik. A rendező, karmester, díszlet-tervező, kosztümtervező, világosító nevét a műsorfüzetből tudjuk. De a hang és vetítés szakemberei, az öltöztető, a fodrász és sminkes, a kellékes, a bútoros, a súgó, díszletező, mind háttér munkások.

Az előadás megkezdése előtt, az ötletgazda-rendező Kürthy András a fentebb felsoroltakat a színpadra szólította. Még az ügyelőt is, aki tulajdonképpen, a nézők által láthatatlanul, levezényli az egész előadást.

Kürthy András bevallotta, azt szeretné, ha a jelenlevő nézők beláthatnának közelről a művészek által megformált személyek lelkivilágába.

Az esemény első részében Mozart Figaro házassága bizonyos jeleneteit adták elő. A második részben Verdi Aida, A trubadúr és a Traviata című operáiból hangzottak el részletek. Névsor szerinti felsorolásban Balázs Barbara, Balla Sándor, Barabás Zsuzsa, Egyed Apollónia, Kerekes Mária, Kolcsár Katalin, Mányoki László, Pataki Adorján, Popovici Zsófia, Rétyi Zsombor, Rigmányi István, Varga János, Veress Orsolya közreműködésével.

Minden egyes jelenetet kivetített háttérkép előtt játszottak. Ezeket a képeket Venczel Attila válogatta ki. Francia kert. Barokk belső. Olasz lugas. A Trubadúrban NASA felvétel szerepelt a Holdról. A kivetítő vászon nagysága 6,5 x 9m volt.

Egy operaelőadás egy rendkívül hosszú bonyolult, folyamat végét jelenti. Ilyenkor nagyon sokan dolgoznak az igazgatótól egészen a takarító személyzetig. Mindenki jól kell, végezze a munkáját.

A szándék minél jobb megértéséért, Kürthy András röviden vázolta a színpadi helyzetet. Mi, miért is történik. Mik azok a belső szándékok, melyeknek tükröződniük kell az alakításokban.

Műhely- előadásában megvallotta, miként szorul ki a rendező a saját előadásából, ha jól dolgozott.

– Az előadás utáni beszélgetésben kérdeztem:

Véleményed szerint, mennyire sikerült elérned azt az eredményt, melyre számítottál?

Amikor az ember számít egy eredményre, akkor már tekintetbe veszi a realitásokat is. A realitások és az eredeti elképzelések, nagyon ritkán vannak közel egymáshoz. S talán sosem fedik egymást.

Ha a realitásokból indulok ki, akkor itt egy elég sűrű műsorrendbe kellett beékelődnünk mindnyájunknak, ami azt jelenti, a művészek meglehetősen, le voltak kötve az egyéb, nagy színházi feladataikkal. Ebből adódóan a próba lehetőségek beszűkültek. Ha ezeket tekintetbe vesszük, akkor nagyon- nagyon meg vagyok elégedve. Mindenki a saját pillanatnyi lehetőségeinek a maximumát nyújtotta. Érzem bennük az akarást és a tehetséget. A közreműködő művészek magatartása nagyon pozitív volt. Nem találtam egy olyan pillanatot sem, amikor ez ne így lett volna. Ez önmagában nagy öröm a mai világban.

– A nem ismert titkok felfedése előtti izgalom hozzájárult ahhoz, hogy közös erővel követték azt, amit tőled kaptak.

Számomra az volt a legnagyobb élmény, hogy régen dolgoztam ilyen felhőtlenül lelkes csapattal. Ugyanis minden operaházban vannak emberek, akikkel az ember szívesen dogozik. Ebben a csapatban nem volt olyan, aki ne szívesen dolgozott volna. Nem volt visszahúzó elem közöttük. Maximális hozzáállást tapasztaltam.

Szerintem ma este egy olyan eseménysort nézhetett végig a város közönsége, mely minden nívón, támogatást élvezhetne.

A közönség reagálása rendkívül jó volt. Az tetszett a legjobban, hogy az idősebb Germont áriája után a közönség nem kezdett el tapsolni. Ekkor érezték meg azt, hogy itt egy kicsit másként mennek a dolgok, mint általában az operában.

Idézem Kürthy András összekötő szövegének befejező gondolatmenetét: A nézőktől azt kérte, szeressék az OPERÁT. Szeressék ezeket a művészeket és az egész társulat minden tagját, mert nagyon nehéz körülmények között dolgoznak. Amint mondta: „Nekem nagyon régen volt ilyen élményem, mint itt a próbák alatt. Járjanak az operába minél többet és minél több előadásra. Szeressék az operát, ami nem egy könnyű műfaj, mert nehezebb befogadni, mint más színpadi műfajokat. Én abban reménykedem, rájönnek arra, érdemes ezt a fáradságot megtenni. Felfedezhetik a titkok titkait.”

Csomafáy Ferenc