Felfüggesztették a román szenátus elnökének párttagságát

Fél évre felfüggesztette Mircea Geoana párttagságát a román Szociáldemokrata Párt (PSD) központi vezetősége. Geoana a román szenátus elnöke, Románia második közjogi méltósága.

Geoana egy évvel ezelőtt mindössze 70 ezer szavazat különbséggel vesztette el Traian Basescuval szemben a romániai elnökválasztást, s most azt róják fel neki, hogy nyilatkozataiban támadta a PSD elnökét, Victor Pontát. Geoana korábban már kapott figyelmeztetést: megtiltották, hogy hat hónapig nyilatkozzon a párt ügyeiről. A szociáldemokraták szerint legutóbbi kijelentéseivel megsértette ezt a határozatot, ezért szigorították a szankciót.

A PSD-n belüli újabb vitát a szenátus elnöke egy régebbi történet felemlegetésével váltotta ki. Az általa elvesztett 2009-es romániai elnökválasztásnak azt a mozzanatát idézte fel, amikor néhány nappal az elnökválasztás második fordulója előtt ellátogatott a kétes hírű üzletember, Sorin Ovidiu Vantu lakására. A politikust lefényképezték Vantu háza előtt, a felvételek nyilvánosságra kerültek, néhány órával a Basescuval folytatott utolsó, a választás kimenetele szempontjából sokak által sorsdöntőnek tartott televíziós vita előtt. Elemzők akkoriban egyetértettek abban, hogy az üzletembernél tett látogatás volt az egyik oka Geoana választási vereségének. A szenátus elnöke a látogatás kapcsán nemrég kijelentette: Victor Ponta, a PSD mostani elnöke – aki a kampány idején Geoana szóvivője volt – hazugságra buzdította őt, azt mondta neki, tagadja le éjféltájban tett látogatását.

A szenátus elnöke pártjában már egy éve konfliktusban áll Pontával, tavasszal Ponta győzte le a PSD elnöki posztjáért folytatott küzdelemben. Geoana nem hajlandó elfogadni a szociáldemokrata párt központi vezetőségének hétfői döntését, amely szerinte ellentmond az alapszabályzatnak. Korábban a román média azt írta: Geoana kiléphet a PSD-ből, ha elhatározzák tagságának felfüggesztését. Geoana hétfőn a döntés megszületése után annyit mondott, hogy továbbra is a PSD tagjának tekinti magát.