Félévet értékelt Biró Rozália

Félévet értékelt Biró Rozália
Nagyvárad- Szerdán az RMDSZ Sas-palotabeli székházában az elmúlt félévét kiértékelő sajtótájékoztatót tartott Biró Rozália szenátor. Több olyan területre is kitért, ahol tevékenységet fejtett ki.

Szerdán a tavaly december és idén június között kifejtett közéleti tevékenységéről tartott beszámolót Biró Rozália RMDSZ-es szenátor. Elmondta, hogy ebbéli minőségében négy politikai nyilatkozatot tett, négy alkalommal interpellált és két közvetlen kérdést intézett miniszterekhez. Ami a politikai nyilatkozatokat illeti: március 15-én a román-magyar kölcsönös tisztelet és megbecsülés mellett szólalt fel, március 26-án azt nehezményezte, hogy túl sok sürgősségi rendeletet bocsát ki a kormány, áprilisban arra hívta fel a figyelmet, hogy alulreprezentáltak a nők a román parlamentben, május 27-én pedig azt emelte ki, hogy egyes törvények nem megfelelő alkalmazási módozatai gátolják a társadalom normális működését.

A négy interpellációja közül kettőt Eugen Nicolăescu egészségügyi miniszterhez intézett: az autisták problémáival kapcsolatosra felemás választ kapott, viszont a fizetéses járóbeteg-rendelőket érintő felvetésére kapott feleletet és ennek hozadékát fő sikereként könyveli el. Rovana Plumb környezetvédelmi minisztertől az erdészeti alapról szóló szakjelentésben kimutatott szabálytalanságok kiküszöbölése felől érdeklődött, Victor Ponta kormányfőtől pedig azt kérdezte: mit tesz annak érdekében, hogy egyes szakmai ágazatok ne legyenek diszkriminálva? Ami a közvetlen kérdéseket illeti: Dan Şova minisztertől azt tudakolta, hogy milyen intézkedéseket foganatosít azért, hogy Bihar megye ne legyen a Top 3-ban, ami a rossz állapotban levő országutakat illeti, Radu Stroe-t pedig arról faggatta, mikor fog javulni a barlangi mentők helyzete?

Aradi iroda

Mint az emberjogi bizottság elnöke, Biró Rozália kifejtette, hogy az általa vezetett szaktestület kellett véleményezzen a legtöbb projektet az összes többi közül, a kapott 101-ből 88-at sikerült megtárgyalniuk. Az alkotmánymódosító bizottság póttagjaként arról számolt be, hogy az RMDSZ által benyújtott 78 javaslat közül 6-ot fogadott el a testület. Örömének adott hangot, hogy belekerült a parlamenti előterjesztések közé, hogy a kisebbségek államalkotó tényezők, használhatják a jelképeiket, és törvényes képviselőik révén olyan entitásokat alapíthatnak, melyek hozzájárulnak az identitásuk megőrzéséhez. Megjegyezte, hogy a héten a Velencei Bizottság tagjai találkoznak úgy az RMDSZ, mint az alkotmánymódosító bizottság képviselőivel.

A sajtótájékoztatón elhangzott még, hogy négy helyiségben működtett parlamenti irodát a szenátor asszony, Váradon, Diószegen, Szalárdon és Élesden, ahol a munkatársai heti két alkalommal fogadják az érdeklődőket, illetve legalább négy-öt hetente ő is igyekszik jelen lenni. Megtudtuk azt is, hogy augusztus végén, szeptember elején Aradon szándékozik irodát nyitni, ugyanis az ottani magyarságnak nincs parlamenti képviselete. Emellett az RMDSZ-en belül Biró Rozália főként arra összpontosít, hogy megalakuljon a nőszervezet, a 29 területi szervezet közül eddig 21 jelezte ebbéli szándékát.

Az elmúlt hetekben, hónapokban ugyanakkor Biró Rozália találkozott az Európai Rasszizmus és Intolerancia-ellenes Bizottság (ECRI) küldöttségével, egy iráni ellenállási mozgalom képviselőivel, az Aromán Nők Egyesületének vezetőivel és a vajdasági nőszövetség tagjaival.

Ciucur Losonczi Antonius