ERDON Helyi hírek

2011.06.24. 13:12

Negyedszer állt Móricz-darabbal színpadra a Móka

<p>Bihar megye - Remek előadásnak lehettek tanúi, akik a napokban megnézték az érmihályfalvi Móka színjátszó csoport Sári bíróját. Szokatlan módon alig félig telt meg a helyi kultúrház az eseményre.</p>

 

Az érmihályfalvi Móka színjátszó csoport az elmúlt hónapban volt Nyíló Akác Napokon mutatta be Móricz Zsigmond Sári bírócímű három felvonásos vígjátékát, és mint hagyománnyá vált, pár hét múltán megismételték az előadást. Szokatlan módon alig félig telt meg a kultúrház nézőtere, ám ez mit sem von le az élményből, amit az előadók szereztek közönségüknek. Érezhető jókedvvel, felszabadultan  álltak színpadra a Móka-tagok, és ahogy ez lenni szokott, mindez átragadt a közönségre is, ami egy kellemes estét eredményezett.

 

Móricz, az aktuális

 

A Móka előszeretettel nyúl Móricz darabjaihoz, ez már a negyedik alkalom volt az Égi madár, a Nem élhetek muzsikaszó nélkül, és az Úri muri után. Miért? A rendező Szabó János  így ír erről a műsorfüzetben: „Móricz nagyon közel áll a szívünkhöz népies egyszerűségével és szókimondó realizmusával. A Sári bíró kiállta az idők próbáját (…), a világ tele van a hatalomhoz és a konchoz görcsösen ragaszkodó Sári bírókkal, és az őket befolyásoló gátlástalan feleségekkel, madzagon ráncigáló Sárikkal.” Hiba lenne bármelyik előadó teljesítményét kiemelni, hiszen valamennyien jól teljesítettek. Ám mégis kiemelendő, hogy Szabó János – aki Varnyu szerepében maga is színpadra „mezitlábolt” – nem csak sikeresen alakította a csoport „méretéhez” a darabot, de ezen belül telitalálat volt a szereposztás, és minden karakter megformálása is. Megérdemelt volt az előadás végi vastaps.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!