Felelősségteljes döntésre szólít fel mindenkit az MPP

Felelősségteljes döntésre szólít fel mindenkit az MPP
Sajtótájékoztatón értékelte a román elnökválasztás első fordulójának eredményeit Biró Zsolt, a Magyar Polgári Párt elnöke.

A Magyar Polgári Párt elnöke kifejtette: az első fordulónak nem volt tétje, ezt érezték a választók, és ez olvasható ki az alacsony magyar részvételből is. „Ezt mondtuk, akkor is, amikor úgy döntöttünk, hogy nem állítunk jelöltet és akkor is, amikor arról döntöttünk, hogy egyik magyar jelöltet sem támogatjuk. Egyébként a két magyar jelölt állítása eleve kompromittálja az egységes üzenet megfogalmazását a románság felé, ezért nem tartottuk szerencsésnek” – fogalmazta meg Biró Zsolt. Az RMDSZ támogatottságát illetően a részvételi arány jóval elmarad a parlamenti választások alkalmával érvényes 5 százalékos küszöbtől, a Néppártnak pedig hiteltelen politikája miatt nem futotta többre. A most megszerzett mintegy 50 ezer szavazat azt is jelenti, hogy a párt szavazóbázisa nemhogy nem gyarapodott, hanem zsugorodott a legutóbbi választások óta. Történik mindez olyan körülmények között, hogy három szervezet, a Néppárt, az Erdélyi Magyar Nemzet Tanács és a Székely Nemzeti Tanács is felsorakozott Szilágyi Zsolt mögött.
Ebben az összefüggésben elítélendő az SZNT elnökének politikai kalandorsága. Izsák Balázs a választási kampányban tett kijelentésével, mely szerint „aki Szilágyi Zsoltra szavaz, az a Székely Nemzeti Tanács autonómia statútumára szavaz” nem csak a szervezet pártpolitikai semlegességét sértette meg, de az autonómiamozgalmat is megosztotta. „A Magyar Polgári Párt az SZNT autonómia törvénytervezetére, mint kőtáblára, az abban lefektetett elvekre, mint célokra tekint. Meggyőződésünk, hogy ahhoz, hogy célba érjünk, el kell indulni egy rögös úton, melynek állomásai csakis az építő párbeszéden alapulhatnak” – mondta a pártelnök, aki hozzátette: kíváncsian várja milyen elfogadható magyarázattal szolgál majd Izsák Balázs a hét végén sorra kerülő SZNT ülésen.
A választások második fordulójáról szólva Biró kiemelte: „Erre már nem mondhatjuk, hogy tét nélküli. Akkor fog eldőlni, hogy a következő öt évben milyen irányba halad Románia, ezért felelősségteljes döntésre szólítunk fel mindenkit. A Magyar Polgári Párt, mint jobboldali, nemzetileg elkötelezett alakulat abban érdekelt, hogy Romániának olyan elnöke legyen, aki a lehető legkönnyebben szót ért az erős anyaországi jobboldali kormányzattal és a Fidesszel. Hogy a kampányban milyen mértékű lesz szerepvállalásunk, és miben nyilvánul meg, arról a párt elnöksége a hét folyamán dönt” – zárta sajtótájékoztatóját Biró Zsolt.

Marosvásárhely, 2014. november 3.
MPP Sajtóiroda