Felbecsülhetetlen segítség vért adni

Illusztráció
Illusztráció
Nagyvárad életet ad! címmel véradási kampány kezdődött; az esemény megnyitóján elhangzott: felbecsülhetetlen segítség vért adni, sokszor nem is vagyunk tisztában ennek jelentőségével.

Dr. Ligia Burtă, a Nagyváradi Vérközpont igazgatója nyitotta meg a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal dísztermében megtartott rendezvényt. Mint mondta, az eseményre számos intézményt hívtak meg, többek között a Megyei Kórház, a tanfelügyelőség, a Nagyváradi Egyetem orvosi és gyógyszerészeti kara, a Megyei Könyvtár, a Crişana katasztrófavédelmi főfelügyelőség képviseltette magát. „A véradás nem más, mint ajándék egy extrém helyzetben lévő embertársunknak. Sokszor nem is vagyunk tudatában annak, mennyit segíthetünk ezzel” – mondta a vérközpont igazgatója. Dr. Gheorghe Carp, a Megyei Kórház menedzsere elmondta: az intézményben minden nap szükség van vérre, nem tudnának létezni vér nélkül, s óriási szerencse, hogy más megyéktől eltérően nem több száz kilométert, hanem négyszáz métert kell megtenniük a szükséges vérmennyiségért.

„Bennünk élet van”

A későbbiek során a vérközpont vezetője elmondta: bár Nagyvárad ebből a szempontból jobban áll, mint más megyék, többre is képes lehetne. Mégis, szép, hogy akkor, amikor hiány alakul ki egy-egy ritka vércsoportból, s felhívást tesznek közzé, soha nem marad visszhang nélkül.
Kihangsúlyozta, hogy példás az együttműködés a Helyi Közszállítási Vállalattal, s e kampány keretében is a témához kapcsolódó szöveggel ellátott villamosok és autóbuszok hívják majd fel a figyelmet a véradás fontosságára. Nagy segítséget kaptak a város önkormányzatától is, amely segített rendbe hozatni a vérközpont régi épületét, és a megfelelő bútorzatot is biztosította.
Elhangzott: jelenleg teljes biztonságot tudnak garantálni mind a donoroknak, mind azoknak, akik a vért kapják, viszont a várakozási idő lehetne rövidebb is. Nem lenne jó, ha most havi ezer donor helyett egyszerre négyezeren keresnék fel a vérközpontot, mivel nem is tudnának mit kezdeni ennyi emberrel, sokkal inkább az a lényeges, hogy donorjaik rendszeresen jöjjenek. A donorok összetétele amúgy lényegesen változott az utóbbi évek során, hangzott el. Míg tíz éve főleg nyolc osztályt végzett személyek jöttek, az utóbbi időben a líceumot, egyetemet végzettek vannak többségben.

Példák

Konkrét példák is elhangzottak arról, hogy kik kaptak életmentő segítséget ily módon – egyikük dr. Földes Adalbert, akiért sokan összefogtak, amikor bajban volt. „Bennünk élet van, és ha az életet támogatjuk, tegyük ezt meg embertársainkért” – hangsúlyozta ki a vérközpont vezetője. Mint megtudtuk, a véradásra buzdító kampányt szeretnék állandóvá tenni, s igyekeznek minél több helyi intézményt és céget bevonni.

Őssejt donáció

A vérközpont munkatársa az őssejt donáció jelentőségéről is szólt. Mint elhangzott, a hematopoetikus őssejt transzplantációval a vér rákos megbetegedéseinek kilencven százalékát lehet gyógyítani, viszont nehéz megtalálni a megfelelő donort, ugyanis a kompatibilitás valószínűsége egy az ötszázezerhez. Épp ezért fontos lenne, hogy minél több donor létezzen. Sajnos míg Németországban ötmillió a számuk, Lengyelországban pedig 190 millió, Romániában mindössze 24 ezren iratkoztak fel a donorok regiszterébe. További részletek arról, hogy ki lehet őssejt donor és ez mit feltételez, a www.registru-celule-stem.ro honlapon találhatók.

Neumann Andrea