Felavatták Várad első parkolóházát

Felavatták Várad első parkolóházát
Április 30-án avatták fel, de az autósok május 15-től vehetik igénybe a nagyváradi igazságügyi palota mögött, az egykori járványkórház helyén felépült hatszintes parkolóházat.

Élénk sajtóérdeklődés mellett avatták fel Nagyváradon április 30-án, szerdán délelőtt az igazságügyi palota mögött az egykori járványkórház helyén épült, hat szintes, összesen 457 férőhelyes parkolóházat, melyet május 15-től kezdődően használhatnak az autósok, akik augusztus 1-ig ingyen parkolhatnak oda. A parkolóház Schubert utcai oldalán egy irodaház épült, ahol összesen 1.009 négyzetméternyi területet lehet majd kiadni különböző vállalkozásoknak, intézményeknek, szervezeteknek. A beruházás összértéke 4.076.957 euró volt, a terveket a Proarh cég készítette, a kivitelező a Constructii Bohor cég volt. A belső útvonalakat úgy alakították ki, hogy a szintek között mindössze 1,4 méteres emelkedőt kell megtenni, ami nagyon megkönnyíti az autósoknak a fel- illetve a lejutást a különböző szintekre. A parkolóház külön érdekessége, hogy futónövényeket ültetnek majd az épület állványzatszerű homlokzatára, és ezek a növények néhány éven belül várhatóan teljesen elfedik majd a parkolóház külső felületét. A parkolóházat mind a Werbőczy/Tribunalului utcáról, mind pedig a Dima és Snagov utcák felől meg lehet majd közelíteni. A parkolóházban két lépcsőház és két lift is be van beépítve, rögtön a bejárat mellett fogyatékosoknak, illetve motorosoknak fenntartott helyek vannak.

Tarifák

Az ingatlanavatón elhangzott, hogy a beruházást a Nagyváradi Közterületfenntartó zrt. (ADP) bonyolította le, de a létesítményt az önkormányzat Ingatlankezelő hivatala (AIO) fogja működtetni. „De mi sem maradunk üres kézzel, hiszen megkaptuk a parkolóház mögött az egykori járványkórház le nem bontott épületét, amely a felújítás után a Közterületfenntartó zrt. székháza lesz” – fogalmazott Liviu Andrica az ADP igazgatója. Az épületet egyébként az egy nappal korábbi nagyváradi helyi tanács ülésén adták át az ADP-nek. Andrica elmondta, hogy az ingatlan felújítása mintegy 150-200 ezer euróba kerül majd. A továbbiakban Ilie Bolojan polgármester az újságírók kérdéseire válaszolva kifejtette, hogy az augusztus elsejétől bevezetendő tarifarendszer arra kell ösztönözze az autósokat, hogy a parkolóházat használják. A környéken dolgozók kedvezményes, a tervek szerint havi 130 lejes bérletet vehetnek majd, ugyanakkor a parkolóházban óránként 1,5 lejért lehet majd parkolni, míg a Széchenyi tér környékén megmaradó parkolóhelyeket óránként két lejes áron lehet majd használni. Bolojan kilátásba helyezte, hogy a környéken lakók is kedvezményesen parkolhatnak majd a most felavatott létesítményben, és hozzátette, hogy mind a Román Nemzeti Bank helyi székhelyének a közelében, mind pedig a Körös áruház közelében egy-egy kijelzőt helyeznek majd el, amelyek azt fogják mutatni, mennyi szabad hely van a parkolóházban.

További tervek

A parkolóház megnyitásával egy időben megszüntetnek egy sor a Széchenyi/Traian tér környékén lévő parkolóhelyet, és a Széchenyi tér környékén teljesen megszűnnek a bérelhető parkolóhelyek, és csak ún. sárga parkolóhelyek maradnak. A Werbőczy/Tribunalului utcán is felszámolják a parkolóhelyeket és kétirányúsítják az utcát. A parkolóház és a Fő utcai tömbházak közötti területen lebontották a garázsokat, és a tűzoltóság kérésére hivatkozva a város meg fogja szüntetni a parkolóház tövében működő teaházat is. Az AIO tárgyalásokat folytat a tulajdonossal arról, hogy megvegye az ingatlant, de ha nem sikerül megegyezni, kisajátítják az épületet. Bolojan elmondta, a hosszú távú cél az, hogy minél több parkolóház épüljön a városban, és ezzel párhuzamosan nőjön a belvárosban a gyalogos övezet. Elárulta, hogy a parkolóház iránt érdeklődött az Interparking nevű cég, amelyik Európa második legnagyobb parkolóházakat üzemeltető vállalata. Bolojan hozzáfűzte, hogy a város tervei között továbbra is szerepel a Brasovului utcán és a Vointa stadion helyén parkolóházat építeni, és reményei szerint a Kossuth/Independentei utcai parkolóház építése is mihamarabb elkezdődik. Az új parkolóházak működtetését az Interparkinghoz hasonló cégek kellene majd magukra vállalják, tette hozzá.

Pap István

Címkék: ,