Felavatták a gyorsforgalmi utat

Akt.:
Felavatták a gyorsforgalmi utat
Szerda délután három órától lehet közlekedni a nagyváradi gyorsforgalmi úton, amely a Szilvásban épült közúti hidat köti össze a Teodor Nes közúti felüljáró híddal.

 

A Nagyvárad és Biharkeresztes közös pályázatában megvalósult beruházás lezárásaképpen a sajtó nyilvánossága előtt avatták fel ma délelőtt a nagyváradi gyorsforgalmi utat Ilie Bolojan és Mircea Malan Nagyvárad polgármestere és alpolgármestere, valamint Barabás Ferenc, Biharkeresztes polgármesterének jelenlétében. Ilie Bolojan az útavatáson jelezte, hogy ez volt a váradi önkormányzat legnehezebb projektje, hiszen az útépítés során területkisajátításokat kellett végrehajtani, és házakat kellett lebontani, de mint mondta, fél éven belül jelentkezni fognak ennek a beruházásnak a pozitív hatásai. A gyorsforgalmi út két fontos dolgot fog biztosítani, fejtette ki polgármester: egyrészt a domboldalakról sokkal könnyebb lesz megközelíteni a városközpontot, mint ahogy Velence és Szőllős lakónegyedekből is mintegy öt perc alatt el lehet majd érni autóval a megyei kórházhoz, másrészt pedig ez az út tehermentesíteni fogja a Sztaroveszky (Magheru) utat és a Fő utcát. Bolojan jelezte, hogy még mindig tárgyalásokat folytat a város a Román Államvasutakkal (CFR) a nagyváradi vasútállomáson lévő telek átvételéről, ahol a gyorsforgalmi út eredeti tervében szereplő még mintegy 660 méternyi utat kellene megépíteni, mindezt annak érdekében, hogy jövő májusban megvalósuljon az eredeti terv. Megjegyzendő, hogy amíg az említett 660 méternyi szakasz nem épül meg, addig az autósok a Hegyesi Márton (Ecaterina Teodoroiu) utca végén a Depoului utcára kell kanyarodjanak, onnan pedig az Izvorului utcán érnek el a Teodor Nes hídhoz.

Kertváros

Barabás Ferenc a két település együttműködésének fontosságáról és hasznáról beszélt. Kifejtette, hogy az utóbbi években nagyon erős kapcsolat alakult ki Nagyvárad és Biharkeresztes között, „sok olyan pályázatot tudunk benyújtani, amihez bennünket Nagyvárad segít hozzá. Így történt ezzel a pályázattal is” – fogalmazott a polgármester, hozzátéve, hogy a magyarországi településen sikerült új utakat építeni, felújítani, így ma már Biharkeresztesen minden utca szilárd burkolattal van ellátva. Az elöljáró kiemelte, hogy évek óta nagyon jó az együttműködés a két település között a kultúra, a közművelődés, az oktatás és a sport területén. „Bízom benne, hogy ez az együttműködés még inkább erősödni fog, amikor a schengeni határokat arrébb tolják. Biharkeresztes gyakorlatilag már most is Nagyvárad kertvárosként működik. Sokan vannak, akik Váradról Biharkeresztesre költöztek, és a másik nagyon fontos dolog számunkra, hogy nálunk pillanatnyilag még nagyarányú a munkanélküliség, de vannak már jelei annak, hogy a nagyváradi ipari parkban sok szakképzett ember tud magának munkát találni, így még jobban erősödik a két település közötti együttműködés” – mondta Barabás Ferenc.

Megtakarítás

Mircea Malan, Nagyvárad alpolgármestere a maga során kifejtette, hogy a gyorsforgalmi út hossza eredetileg 3577 méter, amelyből ugyebár nem sikerült megvalósítani 660 méternyi szakaszt, viszont elvégeztek egy 358 méternyi útfelújítást a Facliei utcán. Mint mondta, a jövő évben még mintegy 940 ezer euró értékű munkálatot kell elvégezni, amiből 275 ezer euró az európai uniós forrás, amit nem sikerült lehívni, tehát ezt a költséget is a város költségvetéséből kell finanszírozni. Az alpolgármester azonban jelezte, hogy az útépítés során sikerült megspórolni 254 ezer eurót, méghozzá úgy, hogy ezt a költséget a nem lehívható költségekből áttették a visszatérítendő költségek közé, így gyakorlatilag kiegyenlítődött az a hiány, amit a 275 ezer euró uniós támogatás kiesése után keletkezett. Malan hangsúlyozta, hogy az útépítés költségeinek több mint a felét a földmegerősítő munkálatok tették ki, amelyeknek köszönhetően gyakorlatilag kiiktatták a földcsuszamlások lehetőségét. Voltak nehézségek is az építkezés során, ismerte el Malan, például mindmostanáig nem sikerült megépíteni a bekötő utat az Adevarului utcáról, ugyanakkor nincs mindenhol járda, illetve a járdák nem mindenhol megfelelő szélességűek.

Mitől gyorsforgalmi?

A kivitelező cégcsoport tulajdonosa, Beniamin Rus megköszönte az önkormányzat hatékony együttműködését, mely folyamatosan biztosította a pénzforrásokat, aminek köszönhetően sikerült időben befejezni a munkálatot. Hozzátette, hogy a bekötőutakról érkező autókat kamera érzékeli, és mikor ezek az autók a kereszteződésbe érnek, akkor számukra zöldre vált a lámpa, ettől eltekintve viszont a gyorsforgalmi úton haladók számára mutat zöldet a lámpa, ezért is lehet ezt az utat gyorsforgalmi útnak nevezni. Az utat egyébként már tegnap délután három órától megnyitották a forgalom előtt, a városvezetők azonban felhívták a figyelmet arra, hogy december 28-án teherbíró próbákat fognak tartani a gyorsforgalmi úton megépült két passzázsnál, így azokon a szakaszokon az említett napon két-két órára lezárják majd a forgalmat.

Pap István