ERDON Országos hírek

2016.03.28. 10:46

Szigorúbb szabályok a szoláriumokban

Szeptember 18-tól szigorúbb szabályok alapján működhetnek a szoláriumok, barnító központok, szalonok az új, 291. sz. miniszteri rendelet szerint. Ellenőrzések is lesznek majd.

Szeptember 18-tól szigorúbb szabályok alapján működhetnek a szoláriumok, barnító központok, szalonok az új, 291. sz. miniszteri rendelet szerint. Ellenőrzések is lesznek majd.

A  jogszabály célja az, hogy védje a felhasználókat a barnító készülékek által kibocsátott mesterséges ultraviola sugarak káros hatásától.

Az új előírások között szerepel, hogy a szoláriumok alkalmazottainak egy higiéniai alapképzéssel és egy erre a területre vonatkozó szakképzéssel kell rendelkezniük, ez utóbbit az Országos Közegészségügyi Intézet biztosítja kérvény alapján, a higiéniai alapképzést követően. A szakképzést bizonyító okiratot látható helyre kell kifüggeszteni a szalonban, akárcsak az egészségvédelmi információkat és előírásokat. Kötelesek megfelelő védelmi faktorral rendelkező szemüveget biztosítani a klienseknek, ez utóbbiaknak pedig egy saját felelősségre kitöltött nyilatkozatot kell aláírniuk, melyet a cégnek három évig meg kell őriznie.

Csak nagykorúak vehetik igénybe a szoláriumot, s a szalon szakképzett alkalmazottjának a barnítási eljárás előtt ellenőriznie kell, hogy a kliens bőrén nincsenek-e sebek, fertőzések, bőrbetegségre utaló jelek, gyulladások, ellenkező esetben nem vetheti alá magát az eljárásnak. Egyúttal kötelezőképpen el kell utasítaniuk az alkohol befolyása alatt lévőket, azokat, akik nyilvánvalóan gyógyszerek hatása alatt állnak, esetleg kábítószer-használat jeleit mutatják, akárcsak azokat a személyeket, akik láthatóan túlzásba vitték a napozást, s akiknek a bőre le van égve.

A  Bihar megyei Közegészségügyi Hatóság egyúttal felhívja a szoláriumokat működtető cégek figyelmét, hogy időben teljesítsék a rendelet előírásait, ugyanis annak érvénybe lépte után tematikus ellenőrzéseket tartanak majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!