ERDON Helyi hírek

2011.01.21. 12:01

Tavasszal költözhet az Egészségügyi–Szociális Központ

<p>Bihar megye - Várhatóan a tavasszal költözik be az érmihályfalvi Egészségügyi–Szociális Központ új épületébe, mely egyelőre még nincs teljesen befejezve, de ez nem befolyásolja működését.</p>

Mint a megye több településén, Érmihályfalván is 2003–ban létesült Egészségügyi–Szociális Központ, az Egészségügyi Központ (Bujanovics kastély) épületében. Utóbbi épület, mint arról számtalanszor szóltunk, per útján valószínűleg az egykori tulajdonoshoz kerül, ezért is volt fontos új helyet találni a szociális központnak. Az egykori Állami Gazdaság  (Gostat) irodaépületénél 2008–ban kezdődött meg az építkezés, mely ma ott tart, hogy a földszint bármikor „belakható”, csupán a központi fűtéshez szükséges kazán bekötése hiányzik még.

Telt házzal működik

A központ – mint létrejötte óta mindig – most is telt házzal, vagyis 20 gondozottal  működik, ugyanannyian vannak várólistán, tudtuk meg Kecskés Andreától, aki tavaly ősz óta a Helyi Tanács megbízottjaként vezeti az intézményt a márciusban esedékes igazgatói versenyvizsgáig, melyen nem szándékszik indulni. Az ápoltak fele helyi lakos, fele más településekre való. Előbbiek 400, utóbbiak 800 lejt fizetnek ellátásuk fejében havonta. Ezen összegek mellett a fenntartás költségeit az önkormányzat állja, az orvos és az asziszetnsek fizetését, illetve a gyógyszerek árát a Közegészségügyi Igazgatóság fizeti. A 19 alkalmazott  közül 8 ápoló, 6 aszisztens.

A földszint működőképes

Az új székhelyen 36 ággyal  működhet majd a központ. Ezt egyelőre hátráltatja az, hogy a „hírhedt” 34–es törvény értelmében nem lehet alkalmazottakat felvenni, illetve, hogy az épület emeleti része még nincs befejezve. Ehhez további 226 ezer lejre  lenne szükség, de ettől függetlenül megejthető a költözés, hiszen a jelenlegi létszám mellett a földszint (a berendezett szobákkal, mosdókkal, járulékos helyiségekkel) használható, és az ottani életet nem befolyásolná az emeleti munka. A befektetés a Munkaügyi Minisztérium hatásköre. Az épület az önkormányzat tulajdona, csakúgy, mint a hozzá tartozó udvar és kert, mely szépen rendbe tehető, az épülethez hasonlóan.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!